14.6 C
București
marți, 3 octombrie 2023 - 4:34
No menu items!

Fost ministru de interne, cerere de urmărire penală în cazul disidentului Gheorghe Ursu

spot_img

Procurorul general cere președintelui României urmărirea penală a lui George Homoştean, fost ministru de Interne în perioada 1978-1987, pentru complicitate la infracțiuni contra umanității, în cazul morții disidentului Gheorghe Ursu.

Faptele reținute în sarcina fostului demnitar formează obiectul dosarului cunoscut generic ‘Moartea disidentului Ursu Gheorghe Emil’ aflat în instrumentarea procurorilor Secției Parchetelor Militare.

Deși faptele ce formează obiectul cauzei au fost comise anterior intrării în vigoare a Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, act normativ ce stabilește procedura de urmat în cazul atragerii răspunderii ministeriale, având în vedere că normele de procedură sunt de strictă și imediată aplicare, procedura de sesizare a Președintelui României pentru a cere urmărirea penală a unui membru al Guvernului, ori fost membru al Guvernului este aplicabilă și în prezenta cauză.

comunicat PÎCCJ

Inginerul Gheorghe Ursu, cunoscut disident anticomunist, a murit pe 17 noiembrie 1985 la Spitalul Penitenciar Jilava, în urma bătăilor primite în arest.

Fostul ministru de interne George Homoştean a mai fost condamnat într-un alt dosar penal anticomunist, dar a fost graţiat atât de fostul preşedinte Ion Iliescu, cât şi de Traian Băsescu. Acesta din urmă l-a şi decorat, în 2010, cu  Ordinul Virtutea Militară în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari.

M. N.