sâmbătă, 4 iulie 2020 - 5:26

Test negativ pentru Orban. Utilajul de fabricat măști cumpărat de Romarm cu 1 milion de euro s-a gripat. VIDEO

Un nou vid legislativ aruncă în aer ideile guvernului despre carantină și izolare. Premierul Orban: Populația să nu țină cont de decizia CCR!

Premierul României, Ludovic Orban, a îndemnat populația să nu respecte decizia CCR privind carantina și izolarea, acțiuni considerate neconstituționale întrucât au fost instituite prin...

Tehnocratul care a gestionat redeschiderea post-pandemie, numit premier în Franța

Preşedintele francez Emmanuel Macron l-a desemnat vineri în funcţia de prim-ministru pe Jean Castex, înalt funcţionar şi primar, care a coordonat strategia de redeschidere...

Frontiera bulgaro-elenă, deblocată. Recomandarea MAE

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunţat, vineri, că din informaţiile primite de la consulul Ambasadei României la Sofia şi cel de la oficiului consular...

Mobilizare generală în MAI pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu COVID-19

Pentru prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor cu COVID-19,  conducerea Ministerului Afacerilor Interne a convocat vineri, 3 iulie a.c., o ședință, în sistem videoconferință, cu prefecții...

Un reportaj-anchetă realizat de reporterii Observator Antena 1 scoate la iveală cum și-a bătut joc o companie de stat strategică de banii alocați pentru fabricarea de măști.

La sfârșitul lunii aprilie, autoritățile anunțau începerea fabricării de măști sanitare la Romarm, estimându-se că aici vor fi produse zilnic peste 400.000 de măști chirurgicale și N95, transmite observatornews.ro.

Fabrica este deținută de stat și produce armament și muniție de război însă, în această perioadă, au fost cumpărate utilaje pentru fabricarea de măști, cu scopul a asigura protecția personalului medical și a populației.

Acestea au fost achiziționate din China contra sumei de un milion de dolari, dar nu funcționează, motiv pentru care nu s-a produs nimic din ce s-a promis inițial. 

La solicitarea premierului Ludovic Orban, Ministerul Apărării Naționale va începe acum o anchetă la fabrică. 

„I-am solicitat domnului ministru o anchetă pentru a verifica care sunt motivele pentru care a fost oprită temporar producția și evident, sunt convins că domnul ministru va lua toate deciziile care se impun pentru a relua producția și a putea asigura piața românească din producția internă și de la compania de la Dragomirești, din județul Dâmbovița”, a declarat, ieri, șeful executivului.

Acesta a mai precizat că au fost avizate trei companii pentru fabricarea măștilor de tip FPP2.

Ministrul Economiei Virgil Popescu anunța, pe 27 aprilie, că la Romarm a fost pusă în funcțiune o linie automatizată pentru producerea de măști sanitare. 

Ulterior, directorul Romarm, Gabriel Țuțu, a declarat pentru Observator, că utilajele pentru producția măștilor N95 s-au defectat pe 29 aprilie, în aceeași zi în care premierul efectuase o vizită la fabrică. 

Într-un raport, prezentat de Observator, se arată că “funcționarea mașinilor este instabilă și necesită opriri frecvente, iar nivelul de rebuturi afectează productivitatea”.

 

Ludovic Orban, premierul României – Am purtat prima mască FFP 2 produsă în România la Uzina de Materiale Speciale Dragomireşti.

Era 29 aprilie 2020. 45 de zile de la declararea stării de urgenţă în România. O lună şi jumătate de când medicii din toată ţara strigau că nu au măşti. Soluţia salvatoare a venit de la Romarm, unde ne-am întors acum, la fix patru săptămâni de la promisiunea că aici se vor produce peste 400 de mii de măşti pe zi – chirurgicale şi N95.

Bianca Iacob, reporter Observator – Puteţi să-mi arătaţi şi mie o mască?

Gabriel Țuțu, directorul Romarm – O ce?

Bianca Iacob, reporter Observator – O mască de la Romarm. Aveţi?

Gabriel Țuțu, directorul Romarm – Sincer, cred că da.

Bianca Iacob, reporter Observator – Asta este?

Gabriel Țuțu, directorul Romarm – Asta este ceva din Turcia.

Bianca Iacob, reporter Observator – Acestea?

Gabriel Țuțu, directorul Romarm – Vietnam. O să rog pe cineva să vă aducă. Sper că mai avem o cutie de măşti de la noi, le aduceţi să le vedeţi.

Secretara directorului – Nu avem.

Gabriel Țuțu, directorul Romarm – De niciun fel? Foarte tare.

Probleme cu liniile de producție, aduse din China

Ca să producă măşti care să ne apere de coronavirus, Romarm, companie de stat specializată în armament, a avut nevoie de linii speciale de producţie. Pe care le-a cumpărat din bani împrumutaţi – aproape un milion de dolari – şi pe care le-a instalat într-o hală a Uzinei de la Dragomireşti. Acolo, 60 de angajaţi s-au trezit peste noapte în faţa unor maşinării necunoscute.

Cristinel Necula, directorul UPS Dragomirești – Nu au fost instruiți de către nimeni. Doar am pus utilajele alea acolo să meargă și așa cum ne-am priceput noi le-am dat drumul și am început să producem

Bianca Iacob, reporter Observator – Știți cât producem astăzi, acum, care e situația la Dragomirești?

Gabriel Țuțu, directorul Romarm – Producem. Nu pot să vă dau calculele exacte și cifrele exacte pentru că ar trebui să sun acolo, să întreb.

Am sunat noi în locul lui. Iată răspunsul directorului general de la Uzina din Dragomireşti.

Cristinel Necula, directorul UPS Dragomirești – Părerea mea este ca la Romarm trebuie să întrebați.

În căutarea unui răspuns, am mers şi mai departe, până la ministrul Economiei – cel care are în subordine compania Romarm.

Bianca Iacob, reporter Observator – Va informat directorul Romarm cat produce Romarm acum?

Virgil Daniel Popescu, Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de afaceri – Am tot cerut informații și am cerut și astăzi informații. Aștept de la zi la zi să văd cum se stabilizează producția.

Aşadar, nimeni nu ştie exact cât a produs până acum singura companie de stat autorizată să facă măşti. Iată explicaţia.

Gabriel Țuțu, directorul Romarm – Echipamentele respective nu sunt tocmai ceea ce ne-am asteptat de la început.

Reporter Observator – Știți cumva dacă linia de n95 s-a defectat și a fost reparată?

Cristinel Necula, directorul UPS Dragomirești – Deocamdată nu a fost reparată.

Reporter Observator – Adică în continuare nu funcționează?

Cristinel Necula, directorul UPS Dragomirești – Are o problemă.

Dificultățile în producerea măștilor, într-un raport oficial

O recunosc cei doi directori, o arată negru pe alb şi un raport în care se menţionează că “producția e cu mult în afara limitelor prevăzute în contract, funcționarea maținilor e instabilă și necesită opriri frecvente, iar nivelul de rebuturi afectează productivitatea”. Singura linie care produce măşti N95 – exact cele prezentate de premier la Dragomireşti – s-a defectat chiar în ziua vizitei sale, conform raportului.

Bianca Iacob, reporter Observator – Liniile funcţionau în acea zi?

Gabriel Țuțu, directorul Romarm – Evident.

Bianca Iacob, reporter Observator – “În perioada 25-29 aprilie 2020, maşina pentru confecţionat măşti pentru faţă N95 cu seria. A prezentat o funcţionare relativ stabilă, dar s-a defectat”.

Gabriel Țuțu, directorul Romarm – S-a defectat în data de 29.

Bianca Iacob, reporter Observator – Şi vizita când a fost?

Gabriel Țuțu, directorul Romarm – Nu ştiu să vă spun.

Reporter Observator – Este scris negru pe alb că liniile se întrerup, că nu funcționează la capacitatea maximă, că 40 la sută este procentul de rebuturi. Ați fost informat cu privire la acest raport, știți despre problema liniilor?

Virgil Daniel Popescu, Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de afaceri – Nu am fost informat despre acest raport, în schimb, am văzut producția care nu este la nivelul la care ne așteptăm.

Bianca Iacob, reporter Observator – 40% aproape să fie măşti care nu pot fi folosite?

Gabriel Țuțu, directorul Romarm – Acolo e o altă discuţie. Când te referi la rebut. Faptul că nu ţi-ai lipit un elastic, aia nu înseamnă că e rebut.

Virgil Daniel Popescu, Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de afaceri

Daca lucrurile nu reintră în normal, evident că voi trimite corpul de control acolo.

Cele patru linii de producţie – trei pentru măşti chirurgicale, una pentru măşti N95 – au fost aduse din China cu un avion al forţelor aeriene din Ucraina.

O firmă controlată de mai mulţi italieni a încasat aproape un milion de dolari de la România ca să importe echipamentele, însă nu şi-a asumat şi instalarea lor.

Ricardo Barsanti, directorul INTERARMS – Dacă noi am fi știut de la început că trebuie să ne ocupăm noi cu reglaje cu instalare și cu toate probabil am fi renunțat pentru că e imposibil.

Măştile produse la Romarm ar fi trebuit să ajungă în toată ţara cu ajutorul SAPE, o altă companie a statului.

Ricardo Barsanti, directorul INTERARMS – Nu e vină nimănui. A fost situația. A fost cazul, a fost totul.

Până la vinovaţi, rămâne o întrebare.

Reporter Observator – Unde a dat Romarm măști până acum?

Virgil Daniel Popescu, Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de afaceri – Nu cunosc, nu cunosc, dar cred că ar trebui să întrebați directorul Romarm.

Gabriel Țuțu, directorul Romarm – SAPE e singurul cumpărător pentru acele măști și în momentul de față SAPE nu le-a comandat.

Reporter Observator – Și care e prețul?

Gabriel Țuțu, directorul Romarm – Prețul calculat de producție este undeva calculat între 0.40 și 0.60 de bani.

Aşadar, la fix o lună de la anunţul oficial că Romarm produce măşti, compania statului n-a vândut niciuna.

Lucian Bode: Vom simplifica procedura de contestare a licitațiilor. Se pierde prea mult timp și se blochează proiecte

Ministrul transporturilor, Lucian Bode, a declarat, vineri, în timpul unei vizite la Fabrica de Vagoane Călători Astra Arad, că Guvernul va modifica legislaţia privind...

Numărul pacienților COVID externați, mai mic decât la bilanțul de ieri

Noi cifre contradictorii sunt transmise de Grupul de comunicare Strategică, după o serie de gafe în raportarea bilanțurilor zilnice. După ce pe parcursul pandemiei cei...

Traian Berbeceanu s-a înscris în PNL

Fostul ofițer de crimă organizată, Traian Berbeceanu, șeful de cabinet al ministrului de interne, Marcel Vela, s-a înscris în PNL. Anunțul a fost făcut de...

Donald Trump spune că ar purta o mască, dacă ar fi nevoit, dar crede că SARS-CoV-2 va dispărea ca prin miracol

Preşedintele american, Donald Trump, care nu a fost văzut niciodată cu mască în public, a afirmat miercuri că nu ar avea "nicio problemă" să...

Impozite mai mari din cauza pandemiei, anunță guvernul spaniol

Premierul spaniol Pedro Sanchez a anunţat joi o reformă fiscală ''inevitabilă'' ca urmare a crizei economice şi sanitare provocate de epidemia COVID-19 şi are...