24.2 C
București
vineri, 29 martie 2024 - 17:23
No menu items!

Temut clan mafiot, organizat paramilitar, redus la tăcere. Liderul, puternic impresar al maneliștilor

spot_img

Procurorii DIICOT au reținut zece persoane, membri ai temutului clan interlop condus de Paul Iova, zis Ion al lui Petrișor, pentru numeroase fapte comise cu violență.

Grupul era organizat paramilitar, membrii săi fiind dotați cu echipamente și tehnică folosite de trupe speciale de intervenție – de la cătuşe, replici ale unor arme, insigne inscripţionate “Poliţia”, cagule, aparate electroşoc până la mijloace de supraveghere tehnică.

Procurorii DIICOT i-au reținut, miercuri, pe Paul Iova, liderul grupării, Aurel Iova, zis Ghiniță, Marius Dumitrescu, zis Buze, Alexandru Filipescu, zis Nee, Marian Balcan, zis Marian Grasul, Fănel Iova, zis Gigi, Lucian Cozianu, Richardo Cozianu, Gabriela Iova și Samir Iova, acuzați de constituire a unui grup infracţional organizat, şantaj, tâlhărie calificată, instigare la înşelăciune, instigare la mărturie mincinoasă, instigare la furt calificat şi înşelăciune. Un alt membru al grupului, Gheorghe Udilă, zis Diță, din celebrul clan Udilă, a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile, sub acuzațiile de constituire a unui grup infracţional organizat şi înşelăciune.

Potrivit procurorilor, Paul Iova, Aurel Iova şi Marius Dumitrescu au constituit grupul criminal organizat, iniţial, pentru şantaje. În grup au fost atraşi, ulterior, şi ceilalți membri, „fiecare participând, în funcţie de calităţile şi specilizarea deţinută, la comiterea unei game variate de infracţiuni, majoritar contra patrimoniului, planificate riguros de către inculpatul Iova Paul, ale cărui sarcini erau respectate cu stricteţe de către locotenenţii săi”, arată DIICOT.

„În această manieră, membrii grupării au comis o paletă largă de infracţiuni, recurgând, de fiecare dată, la o cunoaştere temeinică atât a viitoarelor victime, cât şi a “scenei” faptei, prin acţiuni concertate de documentare, desfăşurate cu o logistică ce includea mijloace de supraveghere tehnică şi alte echipamente aflate, în mod curent, în dotarea trupelor speciale de intervenţie (cătuşe, replici ale unor arme, insigne inscripţionate “Poliţia”, cagule, aparate electroşoc). O parte a infracţiunilor reţinute în sarcina inculpaţilor au fost comise prin acte de violenţă fizică şi psihică exercitate împotriva unor persoane incapabile să reclame aceste agresiuni întrucît, fiind implicate la rândul lor în activităţi ilicite, nu îndrăzneau să solicite protecţia organelor judiciare, aspect speculat de inculpaţi.

În baza unei minuţioase organizări în plan logistic, deţinând un veritabil arsenal de bunuri aflate în mod uzual în dotarea organelor de anchetă, maeştri în arta disimulării şi buni cunoscători ai unor metode şi tehnici de intervenţie specifice poliţiei, inculpaţii nu au ezitat să-şi decline, în mod fals, astfel de calităţi oficiale, aplicând tradiţionala metodă “Maradona” pentru a-şi procura, ilicit, foloase de natură pecuniară. În acelaşi timp, membrii grupării au dovedit  o bună cunoaştere a psihologiei umane, relevată la un nivel maxim în cazul comiterii infracţiunilor de înşelăciune prin  metoda “şmenului”, când mijloacele utilizate pentru distragerea atenţiei victimei denotă extraordinara coeziune psihică a făptuitorilor, ale căror roluri se completează perfect, într-un scenariu insidios, elaborat şi exersat în timp, subsumat obţinerii unor foloase materiale”, susțin procurorii.

La percheziţiile domiciliare, au fost găsite şi ridicate 16.391 bancnote de 500 euro, 100 euro şi 50 de euro, având pe o parte inscripţionate reclamă, a căror valoare totală însumată este de 2.785.550 euro. De asemenea, au mai fost descoperite o lampă cu lumină ultraviolet, trei girofaruri cu lumină de culoare albastră, o sirenă auto, două seturi de plăcuțe de înmatriculare auto, trei cagule, elemente de echipament tactic pentru protecţie şi intervenţie (veste multifuncţionale, bluzon, pantaloni, genunchiere, tibiere, mănuşi tactice fără degete), o pereche de cătușe, un portofel de culoare neagră în interior având un înscris tip legitimație cu inscripția POLIȚIA ANTIDROG emisă la data de 12.09.2000, cu o ștampilă ilizibilă, fără foto, trei tocuri de pistol, o armă din material plastic cu inscripția COMBAT ZONE, model 4RIS împreună cu un încărcător de culoare neagră, un pistol model SIGSAUER model P226 seria 29072889, având aferent un încărcător gol, un pistol de culoare neagră, fără țeavă, fără încărcător, fără serie, fabricat în Taiwan, o armă de vânătoare cu alice marca Benelli și 63 cartuşe cal. 12 deținută legal, un aparat de tip electroșoc și o husă de culoare neagră, un box metalic, 36 de instrumente folosite la spargerea locuinţelor.

Ruda lui Gheorghe Udilă, celebrul interlop din anii ’90 Dănuț Udilă, a fost surprins, într-o fotografie publicată de ziarul Curentul, alături de defunctul interlop Fane Spoitoru, în compania lui Mircea Geoană, la o petrecere privată.

 

 

Imaginile de la petrecerea unde a participat Mircea Geoană au apărut, în septembrie 1996, la fostul post de televiziune Tele 7 ABC, la câteva luni de la numirea sa în funcţia de ambasador al României la Washington.

Andrei Tudor