12 C
București
duminică, 24 octombrie 2021 - 6:20

Taxă pe băuturile cu zahăr introdusă în Marea Britanie. Ce vor face autoritățile cu banii obținuți

spot_img

În timp ce în România ne luptăm cu implementarea Legii antifumat care în multe state europene este în vigoare de ani buni, Guvernul Marii Britanii a aprobat o lege  care va introduce „taxa pe zahăr” în următorii doi ani, în cazul băuturilor răcoritoare. Banii astfel obținuți vor fi  reinvestiţi în sportul din şcoli pentru combaterea obezităţii în rândul copiilor.

Celebrul bucătarul Jamie Oliver este cel care a lansat această petiţie după ce el a introdus o astfel de taxă în propriul restaurant deoarece experţii preconizează o rată de obezitate infantilă de peste 50% în cazul băieţilor şi de 70% în cazul fetiţelor din Marea Britanie, iar zahărul este unul dintre cei mari dușmani ai sănătății copiilor.

Bucătarul Jamie Oliver laudă guvernul britanic pentru iniţiativa de a introduce o taxă pentru băuturile răcoritoare care conţin peste 5 g zahăr/ 100 ml sau 8 g zahăr/ 100 ml. În următorii doi ani va fi introdusă taxa pe băuturile răcoritoare care conţin zahăr pentru combaterea fenomenului de obezitate infantilă.  Bucătarul-şef se declară încântat după ce, în trecut, a realizat mai multe campanii care militau pentru introducerea taxei pe băuturile răcoritoare. 

Băuturile scutite de plata taxei sunt sucurile naturale din fructe (fresh-urile) şi băuturile pe bază de lapte.

Alături de o imagine cu anunţul de introducere a „taxei pe zahăr” postată pe Jamie Oliver pe Instagram, acesta a scris: „Am reuşit, băieţi!! Am reuşit!! O taxă pe zahăr aplicată băuturilor îndulcite cu zahăr…. O decizie profundă care va face valuri în jurul lumii…. Afacerile nu-şi mai au locul atunci când vorbim de sănătatea copiilor noştri!! Sănătatea copiilor noştri este pe primul loc…. O decizie îndrăzneaţă, curajoasă, logică şi susţinută de toţi oamenii potriviţi…. Acum aplicaţi noua strategie care va veni în curând… Veşti incredibile”.  

Multe companii au anunţat deja în ultima vreme că vor reduce cantitatea de zahăr la multe din tipurile de produse pe care le produc. Se estimează ca taxa pe zahăr va aduce 687 de milioane de euro pe an la bugetul de stat, bani ce vor fi cheltuiţi pe dublarea fondurilor destinate sportului în şcolile primare.

Multe alte țări doresc să urmeze exemplul Marii Britanii, precum Australia sau Belgia. Rusia a introdus deja, luna trecută taxa pe băuturi dulci și ulei de palmier.