28.5 C
București
vineri, 19 august 2022 - 23:26
No menu items!

Taiwanul acuză China: simulează un atac asupra insulei

spot_img

Taiwanul a acuzat, sâmbătă, armata chineză că simulează un atac asupra insulei. China și-a intensificat represaliile după vizita la Taipei a preşedintei Camerei Reprezentanţilor a SUA Nancy Pelosi şi a suspendat dialogul Beijing-Washington privind climatul, potrivit AFP.

Vizita lui Nancy Pelosi a fost percepută ca o „provocare” de Beijing, deoarece Washington-ul se angajase să nu mai aibă relaţii oficiale cu teritoriul insular revendicat de China. 

În replică, diplomaţia chineză a anunţat vineri seară „suspendarea” mai multor înţelegeri cu Statele Unite, în special pe probleme de justiţie, lupta anti-drog, dar şi schimbarea climatică. 

Cele două ţări, cei mai mari emiţători de gaze cu efect de seră în valoare absolută, au încheiat totuşi un acord surpriză asupra climei la summitul COP26 de la Glasgow de anul trecut. 

Pe frontul militar, China continuă sâmbătă cele mai mari exerciţii organizate vreodată în jurul Taiwanului. Acestea urmează să dureze până duminică la prânz (4:00 GMT) şi sunt prezentate ca antrenament pentru o „blocadă” a insulei.

Autorităţile taiwaneze au anunţat sâmbătă că au detectat „mai multe” avioane şi nave chineze în strâmtoarea Taiwan, între insulă şi China continentală.

Unele dintre ele au trecut de linia mediană care străbate strâmtoarea în două şi „sunt considerate că efectuează o simulare a unui atac împotriva insulei principale Taiwan”, a indicat Ministerul Apărării din Taiwan. Trasată unilateral de Statele Unite în timpul Războiului Rece, această linie nu a fost niciodată recunoscută de Beijing.

Armata chineză a anunţat că a desfăşurat cu o zi înainte luptători, bombardiere şi numeroase distrugătoare şi ambarcaţiuni de escortă pentru a participa la aceste manevre efectuate „zi şi noapte”.

R. Dan