2 C
București
vineri, 1 decembrie 2023 - 2:58
No menu items!

Sute de zboruri anulate și testare în masă după un caz suspect de COVID în sudul Chinei

spot_img

Marea metropolă chineză Guangzhou (Canton), situată în sudul ţării, a anulat, joi, sute de zboruri şi a lansat un program de testare în masă a circa şase milioane de locuitori după descoperirea unui singur caz suspect de COVID-19, informează AFP, citată de Agerpres.

Aproape fără niciun caz de coronavirus în ultimii doi ani, China se confruntă începând din martie cu o creştere a numărului de cazuri, o situaţie de o amploare fără precedent după 2020, ce afectează numeroase provincii.

Shanghai, aflat în lockdown, este în prezent cel mai afectat oraş, înregistrând zilnic zeci de noi cazuri de deces. Capitala Beijing a carantinat deja aproximativ 150 de clădiri după identificarea a o sută de cazuri pozitive într-o săptămână.

În conformitate cu strategia sa zero-COVID-19, China răspunde la acest focar prin lockdown, restricţii de călătorie şi izolarea în centre de carantină a persoanelor care sunt testate pozitiv.

Însă, varianta Omicron, care este deosebit de contagioasă, pune la încercare această politică sanitară.

Metropola Guangzhou, un important centru comercial şi de producţie, a anunţat, joi, un program de screening a aproximativ o treime din cei 19 milioane de locuitori ai săi, după un rezultat „anormal” al unui test COVID-19 efectuat pe aeroport. Majoritatea zborurilor din această zi au fost anulate.

Marele oraş Hangzhou din apropiere de Shanghai a solicitat, miercuri seară, ca nouă milioane din cei 12 milioane de locuitori să fie testaţi la fiecare 48 de ore dacă doresc să continue să aibă acces la spaţiile publice şi transportul public. O iniţiativă care vine după depistarea a câteva zeci de cazuri pozitive.

Ministerul chinez al Sănătăţii a raportat, joi, peste 11.000 de noi cazuri pozitive la nivel naţional.

Măsurile restrictive vor avea repercusiuni grave asupra turismului în perioada concediilor de 1 Mai, care încep sâmbăta aceasta şi reprezintă în mod obişnuit un bun prilej pentru chinezi pentru a pleca în vacanţă.

În oraşul Shanghai aflat în lockdown, mulţi dintre cei 25 de milioane de locuitori se plâng de dificultăţi în a obţine alimente şi se tem că, în cazul în care sunt testaţi pozitiv, vor fi trimişi în centre colective de carantinare, cu un nivel de confort foarte variabil.

Însă, măsurile de izolare din Shanghai par să dea roade – Ministerul Sănătăţii a recenzat 10.622 de noi cazuri pozitive, cel mai mic total de la începutul lunii aprilie.

La Beijing, 50 de noi cazuri pozitive au fost anunţate joi. Cifra reprezintă o stabilizare comparativ cu zilele anterioare.

Capitala a lansat în această săptămână o campanie de testare pentru aproape toţi cei 22 de milioane de locuitori ai săi. Mai multe clădiri au fost carantinate joi, însă în prezent reprezintă o parte foarte mică a populaţiei.

Locuitorii din Beijing trăiesc, totuşi, cu teama unui lockdown generalizat. Expoziţiile, spectacolele şi ceremoniile de nuntă au fost anulate. De asemenea, au fost închise sălile de sport. Restaurantele şi magazinele rămân, însă, deschise. Primăria Beijing le-a cerut locuitorilor să nu părăsească capitala decât dacă acest lucru este absolut necesar.

                                                                                                                   Adina Silav