15.5 C
București
joi, 25 aprilie 2024 - 17:57
No menu items!

Suntem campionii scumpirii motorinei în Europa

spot_img

România este pe primul loc, alături de Cehia, în topul scumpirilor la prețul motorinei, potrivit statisticilor europene. La benzină, țara noastră se află pe locul 4, fiind devansată tot de Cehia, dar și de Bulgaria și Austria.

Datele arată că pe 25 aprilie, un litru de motorină costa cu 59% mai mult decât cu un an în urmă, scumpirea fiind cea mai mare, înregistrată la nivelul UE.

Dacă media barilului de petrol pentru primul trimestru al anului trecut era de 60 de dolari, anul acesta, în primele trei luni, media a ajuns la peste 90 de dolari pe baril, un eventual embargo asupra importurilor de petrol din Rusia creând pre­misele pentru viitoarele scum­piri. Gradul de dependență al țării noastre de gazul rusesc este de doar 68%, doar Danemarca având o dependență mai mică, de doar 51%, în rest toate țările având nevoie de importurile de petrol din Rusia mult mai mult.

Conform datelor din 2020, Kazahstanul este cel mai important partener al României pentru importurile de petrol, 51% din cantităţile importate venind de acolo.

La nivelul UE, dependenţa de importurile de petrol este de circa 96%, după cum arată statisticile Comisiei Europene, aferente anului 2020. Rusia reprezintă un sfert din aceste importuri.

E. Stan