18.4 C
București
miercuri, 25 mai 2022 - 0:58
No menu items!

Israel a intrat în vizorul Rusiei. Și invers

spot_img

Scandal la nivel înalt între Rusia și Israel, în ultimele zile, pe tema antisemitismului.  Ministerul de Externe al Rusiei a acuzat, marţi, Israelul că sprijină ”regimul neonazist” şi ”alimentează antisemitismul” din Ucraina, după ce ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, spusese că Adolf Hitler avea origini evreiești. Israelul a reacționat imediat și a criticat aceste afirmații.

Lavrov a vorbit, duminică, la o televiziune italiană, despre originile evreiești are președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, făcând o paralelă cu Adolf Hitler. Diplomația din Israel a precizat imediat că afirmația ministrului rus de Externe este o minciună ”de neiertat” care profanează victimele Holocaustului nazist.

De altfel, și alți lideri ai lumii occidentale au reacționat vehement la declarațiile lui Lavrov, iar Zelenski a acuzat Rusia că a uitat lecțiile pe care i le-a dat cel de-al Doilea Război Mondial.

Rusia a continuat, acuzând Israelul că face declarații ”împotriva istoriei” şi astfel ”se explică în mare măsură de ce actualul guvern israelian susţine regimul neonazist de la Kiev”.

Israel a condamnat invazia Rusiei în Ucraina, încă de la început, dar a evitat, inițial, criticile directe și nu a impus nici sancțiuni oligarhilor ruși, alături de celelalte state. 

Emanuel Stan