23.2 C
București
sâmbătă, 13 aprilie 2024 - 15:21
No menu items!

Summit-ul NATO de la Londra: Iohannis este ignorat de presa internațională, CNBC îl confundă cu premierul Muntenegrului

spot_img

Întâlnirea la nivel înalt a liderilor celor 29 de state membre ale Alianței Nord-Atlantice a intrat în doua zi, iar presa internațională ignoră declarațiile și poziționarea României, reprezentată prin președintele Klaus Iohannis.

Relatarea de pe site-ul CNBC este însoțită de o fotografie a cărei explicație îl indică greșit pe prim-ministrul Muntenegrului Dusko Markovic, în locul lui Iohannis.

Agențiile Reuters, Bloomberg și BBC își concentrează atenția asupra neînțelegerilor din interiorul NATO cu privire la cheltuielile militare ale statelor membre, la disputa dintre Franța și Turcia pe tema poziționării față de kurzii din nordul Siriei și la strategia pe termen lung a Alianței, în contextul afirmației președintelui francez Emmanuel Macron, potrivit căruia NATO este în ”moarte cerebrală”.

Ca principiu, România se poziționează alături de Polonia, Lituania, Letonia și Estonia, sprijinind menținerea unității trans-atlantice și menținerea ”umbrelei strategice” a SUA în estul Europei, ca răspuns la ofensiva geostrategică a Federației Ruse.

„Avem câteva chestiuni importante de discutat. Aici sunt două teme care vor domina acestă întâlnire. Prima este legată de contribuția fiecărui stat pentru apărare, și aici România stă foarte bine, a doua chestiune este legată de o discuție despre viitorul NATO. Care ar fi o strategie pe termen mediu sau lung. Noi suntem de părere că este bine să începem o discuţie, un proces de reflecţie, dar sub conducerea secretarului general şi cred că în final asta va fi concluzia zilei de astăzi. Discuţii aşezate şi cred că foarte bune vom avea. Procesul de reflecţie asta urmăreşte – să găsim împreună strategia cea mai bună pentru NATO pe termen mediu şi lung şi România este foarte hotărâtă să se implice mult în această discuţie”. Sursa: Declarație Klaus Iohannis, citat de Digi24.ro.