miercuri, 20 ianuarie 2021 - 3:42

SUA bat recordurile de infectări zilnice, în toiul unei bătălii politico-juridice despre purtatul măștii

Ministrul Sănătății, la cuțite cu șeful vaccinării

Ministrul Sănătății i-ar fi pus gând rău, lui Valeriu Gheorghiță, intenționând să-i golească atipica funcție de atribuții, scriu jurnaliștii de la Adevărul. Replica a...

Miniștrii Cabinetului Cîțu își arată miercuri mușchii

Miniștrii Guvernului Cîțu se vor vaccina împotriva Covid - 19, miercuri, de la ora 10.00, la Spitalul Universitar de Urgență Militar ”Dr. Carol Davila”. Anunțul...

ATENȚIE! Ce trebuie să știți dacă reveniți în țară cu copiii, chiar dacă sunteți vaccinați

Persoanele vaccinate care călătoresc în state cu incidență ridicată de COVID, alături de copiii lor, vor trebuie să-i țină pe aceștia în carantină la...

Procurorii români nu s-au înghesuit să facă parte din echipa lui Kovesi, la Parchetul European. Ce candidați s-au înscris

Doar 14 procurori îndeplinesc criteriile de înscriere la interviul pentru funcția de procuror european, deși România ar fi trebuit să trimită 15 procurori și...

Pandemia de COVID-19 continuă să se agraveze în SUA cu o viteză exponenţială, cu două recorduri înregistrate într-o săptămână, dar introducerea unor obligaţii precum portul măştii se loveşte de rezistenţa aleşilor şi a cetăţenilor în numele libertăţii individuale, relatează AFP, conform Agerpres.

Cu 68.000 de noi cazuri raportate joi, ţara rămâne în plină ascensiune epidemică, şi nu a avut niciodată atâţia pacienţi spitalizaţi pentru coronavirus din 23 aprilie, potrivit Covid Tracking Project.

Tendinţa numărului de morţi, care a scăzut în mai şi iunie, a început să crească din nou de săptămâna trecută, în timp ce pentru multe state din sud, precum Florida, bilanţurile zilnice sunt cele mai grave de la începutul pandemiei. De asemenea, epidemia continuă să se extindă în ţară, în Idaho, Tennessee şi Mississippi.

Cota de încredere a lui Donald Trump este în cădere liberă. Numai 38% dintre americani mai aprobă acum modul în care liderul de la casa Albă a gestionat pandemia, faţă de 51% în luna martie, potrivit unui sondaj al Washington Post publicat vineri.

“Ar trebui cu adevărat să ne reorganizăm, să facem o pauză”, a declarat joi Anthony Fauci, director al Institutului pentru boli infecţioase şi cel mai cunoscut expert din SUA, într-o conversaţie prin videoconferinţă cu şeful Facebook.

“Nu vorbesc neapărat de o reintrare în izolare, dar trebuie să ne spunem că trebuie să facem lucrurile într-un mod mult mai măsurat”, a spus el.

Nicio regulă naţională nu a reglementat ieşirea din izolare şi numeroase state au ars etapele de redeschidere, potrivit lui Anthony Fauci. Mai multe state au dat însă înapoi cu măsurile de relaxare, reînchizând în special barurile şi uneori sălile de sport, cinematografele, locurile de cult şi magazinele.

Primarii au reacţionat dând dispoziţii locale de reintrare în izolare sau de port obligatoriu al măştii. Însă în Georgia, în sud, guvernatorul republican Brian Kemp a acţionat-o în judecată de primăriţa din capitala Atlanta pentru a anula dispoziţia de port obligatoriu al măştii.

“Suntem cu toţii de acord că portul măştii este eficient, dar sunt sigur că georgienii nu au nevoie de o obligaţie pentru a acţiona cum trebuie”, a declarat vineri guvernatorul Georgiei, Brian Kemp.

“Decizia sa de a închide companiile şi de a submina creşterea economică este catastrofală”, a spus Brian Kemp, care apreciază că portul măştii este rău pentru magazine. “Refuz să las aceste decizii dezastruoase să ameninţe viaţa şi munca cetăţenilor noştri”, a adăugat el.

Primăriţa, Keisha Lance Bottoms, o democrată intrată oficial în cursă pentru a fi numită colistiera lui Joe Biden pentru alegerile prezidenţiale, este convinsă că este vorba despre “represalii” politice.

“Nu este probabil o coincidenţă că plângerea a fost depusă a doua zi după vizita lui Donald Trump la Atlanta”, a spus primăriţa. ea însăşi infectată cu noul coronavirus, vineri, pe postul CNN.

Ea a spus de altfel că preşedintele nu purta mască când a sosit pe aeroportul internaţional din Atlanta, încălcând dispoziţia sa care, susţine ea, se aplică bine în clădirile municipale.

Exemplele de conflicte în jurul portului măştii abundă însă şi în alte locuri din ţară.

În Texas, stat ultraconservator, guvernatorul Greg Abbott a sfârşit prin a dispune obligativitatea portului măştii în locurile publice, dar comitetele republicane locale din regiuni mai conservatoare din Texas au adoptat moţiuni de cenzură simbolice împotriva sa, acuzându-l că încalcă principiile republicane ale responsabilităţii individuale, potrivit Texas Tribune. Houston, cel mai mare oraş texan, vrea să reintre în carantină, dar guvernatorul refuză.

“Nu fiţi oi”, a declarat la sfârşitul lui iunie şeriful unui comitat din statul Washington, unde a apărut pentru prima dată epidemia în SUA şi unde numărul de cazuri este din nou în creştere.

Şerifii, care în multe cazuri sunt aleşi, din California, Carolina de Nord şi din alte state, au mai spus şi că nu vor controla dacă se respectă obligativitatea portului măştii în comitatele lor.

Forţa SUA, federalismul şi descentralizarea sa se dovedeşte a fi o slăbiciune când vine vorba de a reacţiona la o epidemie care nu cunoaşte frontiere, comentează France Presse.

Infectarea cu SARS-CoV-2 poate fi detectată prin smartwatch, înainte de apariția simptomelor

Un studiu realizat de rețeaua de spitale Mount Sinai din New York arată că dispozitivele de tip smartwatch produse de companii precum Apple, Fitbit...

În ce condiții sunt exceptați de la carantină românii din Marea Britanie la revenirea în țară

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat, luni, o hotărâre privind intrarea în țară a românilor care sosesc din Marea Britanie, în cadrul...

În scandalul PNL, Emil Boc își tranșează poziția: “Nu am nici o funcție în PNL și nu îmi doresc nici o funcție în PNL”

Emil Boc a declarat marți că nu are în prezent nicio funcție în PNL și că nu își dorește nicio funcție la viitorul congres...

Marcel Ciolacu a fost acasă la Viorica Dăncilă, care i-a făcut un ceai de fructe. Ce povestește fostul premier PSD

Fostul premier Viorica Dăncilă a descris, într-o carte-interviu realizată în colaborare cu jurnalista Marga Nițu, momente din perioada în care a fost premier. Printre...

Vicepremierul Kelemen Hunor a angajat un consilier de stat eliberat din funcție de prim-ministrul Florin Cîțu

Sebastian Bodu a fost numit în funcția de consilier de stat în cadrul aparatului propriu de lucru al viceprim-ministrului Kelemen Hunor, printr-o decizie a...