1.9 C
București
duminică, 5 februarie 2023 - 15:20
No menu items!

Studiu Oxford: Numărul deceselor de COVID-19 este crescut artificial

spot_img

Un studiu realizat de Universitatea Oxford relevă posibilitatea unei supraestimări a numărului victimelor noului coronavirus în afara mediului spitalicesc în Anglia, relatează AFP. Regatul Unit înregistrează 45.000 de decese acuzate de COVID-19, iar Guvernul Boris Johnson este aspru criticat pentru cum a gestionat epidemia.

Într-un studiu intitulat ”De ce nu se poate vindeca nimeni niciodată de COVID-19 în Anglia – o anomalie statistică”, cercetătorii britanici arată că potrivit metodei folosite de către autorităţile sanitare – Public Health England (PHE) -, ”un pacient testat pozitiv dar îngrijit cu succes şi care a părăsit spitalul va fi înregistrat ca mort de COVID-19 chiar dacă a avut un atac cardiac sau a fost zdrobit de un autobuz trei luni mai târziu”.

Atunci când un pacient moare, este alertat registrul central al Serviciului public britanic de sănătate (NHS). Lista tuturor cazurilor confirmate este verificată zilnic pentru a se vedea dacă au murit pacienţi. Iar PHE verifică cu regularitate lista persoanelor testate la un moment dat pozitive cu COVID-19, pentru a vedea dacă acestea mai sunt în viaţă.

”PHE nu pare să ţină cont de data rezultatului testului COVID-19 şi nici de faptul că persoana a fost îngrijită cu succes şi a fost externată. Orice persoană care a fost testată pozitiv cu COVID-19, dar care a murit ulterior, indiferent de cauză, este inclusă în datele deceselor din cauza COVID-19 a PHE”, relevă studiul.

Universitatea subliniază că a venit timpul ”să se corecteze această eroare statistică ce a condus la o supraexagerare a deceselor asociate covid-19” şi propune să se înregistreze decesele în afara spitalului care au avut loc la 21 de zile după un test pozitiv cu COVID-19.

Autorii studiului subliniază că lucrarea nu a fost evaluată de un comitet de lectură.