1.9 C
București
duminică, 5 decembrie 2021 - 23:10
No menu items!

SUA: 700 de arestări, polițiști împușcați și Garda Națională, încolonată pentru testare COVID-19

spot_img

Protestatarii pașnici sfidează starea de asediu și atacurile vandalilor, ieșind pe străzile marilor orașe americane, cu ecranele telefoanelor aprinse. Președintele Trump se confruntă cu un val de critici din partea rivalilor, aliaților și reprezentanților bisericii, după ce a cerut intervenția militară împotriva protestatarilor, gazând mulțimea strânsă în fața Casei Albe pentru a-și elibera drumul spre biserica Sfântul Ioan, unde a făcut o fotografie simbolică cu Biblia în mână, transmit televiziunile de știri din SUA. 

Oficialii statelor și cei locali au intensificat eforturile încă o dată, marți seară, adăugându-se forțelor de poliție și impunând starea de asediu, în timp ce manifestanții au ieșit în stradă în marile orașe din Statele Unite pentru o altă noapte de proteste. Primarul  din New York City a anunțat că ora 20 p.m. este limita de circulație pentru restul săptămânii, dar asta nu a oprit sute de locuitori ai marelui oraș să mărșăluiască pentru a protesta împotriva violenței poliției din Minneapolis care a dus la uciderea lui George Floyd.

Guvernul australian a anunțat că a deschis o anchetă cu privire la asaltul forțelor de ordine asupra unei echipe australiene de știri care transmitea protestele din apropierea Casei Albe luni seara.

Protestatarii demonstrează după instituirea stării de urgență
Protestatarii au continuat manifestațiile în multe orașe, după ce a fost instituită starea de urgență în orașele lor. Poliția din unele regiuni a început să facă arestări, iar mai multe centre comerciale emblematice au fost vandalizate.

În Los Angeles, NBC News a raportat că ofițerii au fost văzuți scoțând oamenii din mașinile de poliție. Surse multiple care sunt la curent cu arestările au declarat pentru NBC că majoritatea erau reținuți pentru încălcarea restricțiilor de circulație, care începuseră la ora 18.00.

Cel puțin 1.000 de protestatari de pe un pod s-au întors în Brooklyn după ce NYPD i-a blocat să intre în Manhattan, a informat NBC. Confruntarea dintre cele două tabere a durat mai mult de o oră, în timp ce unii protestatari au încercat să negocieze cu poliția pentru a-i lăsa să treacă, a transmis NBC.

Starea de asediu din New York a început la 20:00, dar Associated Press a raportat că mii au continuat să demonstreze în tot orașul. AP a raportat că poliția a început arestările în jurul orei 21.00.

În Washington D.C., protestele pașnice au avut loc și în trecut, fără violențe, după ora stării de asediu, a raportat NBC Washington.

The Denver Post a raportat că protestararii din oraș s-au oprit la 9:40 p.m. timp de nouă minute pentru reculegere în memoria lui Floyd.

Oficial al Apărării demisionează, citând rolul secretarului Mark Esper în foto-opțiunea lui Trump

Într-o scrisoare de demisie extraordinară, un membru al Comitetului științific al apărării din Pentagon l-a criticat pe secretarul apărării, Mark Esper, pentru că a participat la o fotografie-operă criticată la Casa Albă în fața Bisericii St. John din Washington, D.C.

Protestatarii care respectă legea, chiar în afara Casei Albe, au fost dispersați folosind gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc – nu din motive de siguranță, ci pentru a elibera o cale pentru o operă prezidențială. L-ai însoțit apoi pe președintele Trump în drumul de la Casa Albă la Biserica Episcopală Sf. Ioan pentru acea fotografie … Poate că nu ai fost în stare să-l oprești pe președintele Trump să comande această înfricoșătoare utilizare a forței, dar ai fi putut alege să te opui. În schimb, l-ai susținut vizibil ”, a scris Miller în scrisoarea de demisie adresată lui Esper.

Într-un interviu de marți seară cu NBC News, Esper a spus „Nu știam unde mă duc”, când a fost întrebat despre oportunitatea de imagine aspru criticată. „Am crezut că voi face două lucruri: să văd unele pagube și să vorbesc cu trupele”, a adăugat el.

Pentagonul mută 1.600 de militari în zona Washington D.C.

Departamentul Apărării a declarat că a mutat mai multe unități active ale Armatei în Regiunea Capitolului Național ca o „măsură de planificare prudentă ca răspuns la sprijinul continuu pentru operațiunile autorităților civile.”

Acesta a spus că aproximativ 1.600 de trupe active au fost mutate recent din Fort Bragg și Fort Drum.

Anunțul vine după ce președintele Donald Trump a amenințat că va disloca armata pentru a potoli demonstrațiile. El a cerut, de asemenea, guvernatorilor să mobilizeze mai multe unități ale Gărzii Naționale.

Celor aproape 1.300 de angajați ai Gărzii Naționale li s-au alăturat încă 1.500 din Carolina de Sud, Tennessee și Indiana pentru a sprijini poliția locală din D.C.

Legenda a baschetului Kareem Abdul-Jabbar: Oamenii legii trebuie să „înțeleagă problema” cu care se confruntă oamenii de culoare

Kareem Abdul-Jabbar s-a alăturat marți CNBC pentru a discuta despre protestele recente din toată țara în urma morții lui George Floyd. Abdul-Jabbar a spus că este important să continue discuțiile despre rasism și brutalitatea poliției față de oamenii de culoare din America.

Moartea lui Floyd a fost cea mai recentă care a stârnit revolta generală în privința rasismului și a brutalității poliției împotriva oamenilor negri. Abdul-Jabbar a cerut ca oamenii legii și oficialii din corporații să „înțeleagă problema” cu care se confruntă negrii din America. 

Trump – Imagine de forță, apel la creștini

Președintele Donald Trump a făcut două vizite în locuri religioase creștine săptămâna aceasta, ambele fiind criticate aproape imediat ce au avut loc.

Luni, revoltele și poliția militară au eliminat brusc o mulțime pașnică de protestatari din apropierea Casei Albe, cu spray de piper și gloanțe de cauciuc, deși Trump ar fi putut  alege un alt traseu până la o biserică din apropiere.

Acolo, Trump a ținut o biblie și a pozat pentru presă. A doua zi, Trump a vizitat un altar catolic din Washington la Sfântul Papa Ioan Paul al II-lea și a semnat un ordin executiv privind „libertatea religioasă” la Casa Albă.

Ambele vizite au fost criticate de conducătorii religioși creștini. Rt. Rev. Mariann Budde, episcop al Washingtonului, a declarat că este „îngrozit” că Trump ar fi folosit biblia și biserica ca un suport politic.

Pentru campania de realegere a lui Trump, orice posibilă schismă dintre președinte și alegătorii creștini este cauza de alarmă, după o serie de sondaje recente care au arătat președintelui pierderea terenului în rândul alegătorilor evanghelici și catolici. 

Oameni de succes din comunitatea neagră explică de ce uciderea lui George Floyd a declanșat valul de furie publică 

Directorii generali din tehnologie au fost vocali în opoziția lor împotriva violenței de rasă, dar aproape nici unul dintre ei nu este de culoare – nu există un singur CEO negru printre companiile de tehnologie din Fortune 500.

Charley Moore și Ralph Clark sunt în minoritate distinctă și ambii au multe de spus despre semnificația uciderii lui George Floyd. Moore spune că a fost profilat rasial întreaga sa viață, cel mai recent când a fost oprit de poliție în Vermont în timp ce conducea cu fiul său. Clark afirmă că un negru în lumea afacerilor, „trebuie să muncească de două ori mai tare și să fie de două ori mai bun pentru a ajunge la jumătatea valorii unui alb.”

Garda Națională dislocată în Minnesota, contaminată cu SASR-CoV-2

Oficiali din Garda Națională din Minnesota a declarat marți că intenționează să-i testeze  pe toți cei aproape 7.000 de ofițeri pentru coronavirus, după ce unul a fost pozitiv, iar alți nouă au prezentat simptome.

Garda Națională a statului este desfășurată ca răspuns la protestele în masă declanșate de moartea lui George Floyd, cauzate de un ofițer de poliție din Minneapolis, care a îngenuncheat pe gâtul neînarmat de nouă minute.

„La activare, toți membrii noștri au fost examinați pentru a fi pregătiți pentru sănătate, inclusiv pentru simptomele COVID-19”, a declarat lt. Col. Dean Stulz într-o declarație, adăugând că un membru al serviciului a fost pozitiv pentru Covid-19 și a fost plasat în izolare.

Aproape o duzină de specialiști în sănătate publică care au vorbit cu CNBC și-au exprimat îngrijorarea că protestele vor duce la o mai mare răspândire a Covid-19, în timp ce mai mulți ofițeri nemascați și protestatari se ciocnesc. 

Oficiali ai Armatei contestă intervenția

Un înalt oficial al Apărării a declarat reporterilor că rolul ofițerului militar de rang înalt al națiunii nu s-a schimbat, în ciuda observațiilor președintelui Donald Trump, cu o zi înainte, care a spus că îl pune pe șeful de stat major „responsabil” pentru eforturile de combatere a protestelor. .“

Deși militarii și Departamentul sunt implicați, generalul Milley rămâne consilier al președintelui, rămâne consilier al secretarului, rolul său nu s-a schimbat ”, a declarat oficialul Apărării, vorbind sub anonimat.

Într-o discuție cu guvernatorii, luni, Trump l-a descris pe Milley drept „un războinic”, cu „multe victorii și fără pierderi”, potrivit unei înregistrări audio obținută de NBC. A adăugat apoi că îl pune pe generalul de patru stele la comandă.

Cinci polițiști, împușcați

Mai mulți ofițeri de poliție au fost împușcați în timpul confruntărilor din orașele americane, în timp ce protestatarii și vandalii au sfidat stările de asediu.

Patru ofițeri de poliție au fost împușcați în St Louis, Missouri, în timp ce autoritățile s-au luptat să recupereze controlul străzilor orașului până luni la căderea serii. Ofițerii au fost spitalizați cu răni care nu pun viața în pericol. Ei au fost împușcați, în timp ce stăteau lângă o linie de poliție în timpul tulburărilor violente, a declarat șeful poliției, John Hayden.

Manifestanții aruncaseră cu pietre și artificii și chiar cu benzină spre ofițeri, a adăugat el. „În timp ce vorbim, încercăm să obținem controlul asupra orașului.”

În Nevada, un ofițer de poliție a fost împușcat în Las Vegas, a informat Associated Press. Nu au existat detalii despre starea ofițerului.