13.1 C
București
joi, 23 septembrie 2021 - 12:02

Tot mai puține cazuri grave de COVID-19, în România. Când revine viața la normal

spot_img

O revenire la viața de dinainte de pandemie este posibilă spre sfârșitul verii, susține ministrul Sănătății, dar cu anumite obiceiuri sanitare continuate. Nelu Tataru, se întâlnește, miercuri, cu administratorii mall-urilor ca să pregătească redeschiderea acestora, începând cu 15 iunie, a explicat oficialul în cadrul unui interviu pentru televiziunea publică.

„Sper ca după relaxările de la 1 iunie să avem același parcurs, pentru ca după 15 iunie să avem un al treilea pachet de măsuri de relaxare. (…) În următoarele două saptamani trebuie sa facem niste evaluari. Maine voi avea niste discutii cu administratorii mall-urilor si vom pune pe tapet ce se poate și ce nu se poate. (…) Intenționăm ca tot ceea nu a fost deschis, sa deschidem in urmatoarea perioada, ca e 15 iunie sau 1 iulie, mai devreme nu. (…) Mall-urile au magazine, dar au si food-court-uri, au si cinematografe si spatii de joaca. Ele trebuie gestionate ca locuri unde avem adunari populationale si trebuie gestionate intr-un context epidemiologic, in care precautiile si recomandarile trebuie sa aiba intaietate, a explicat Tataru marti seară, la TVR1.

Întrebat despre ce înseamnă etapizare, Tataru a confirmat ca cel mai probabil vor fi deschise treptat magazinele din incintă, food-court, cinematografe etc.

„Vom avea aceste discutii (…) Vom anunta cu două zile înainte. Fiecare agent economic este pregătit pentru compartimentul pe care il are”, a spus Tataru.

O revenire la viața de dinainte de pandemie este posibilă spre sfârșitul verii, susține Tătaru, dar cu anumite obiceiuri sanitare continuate.

Încep competitiile sportive, la început fără spectatori, le putem extinde intr-un timp doi. In acest moment avem concertele in aer liber, pana la 500 de oameni cu distantare, putem mari acest numar. Bazinele de inot in exterior, putem sa ne gandim. Dar toate aceste lucruri sunt în contextul evolutiei noastre epidemiologice. Suntem de-abia la inceputul celei de-a doua perioade de relaxare, evaluarea, cel putin la o saptamana, ne poate face sa putem da termenul pentru urmatoarele masuri de relaxare sau care sunt acestea, a explicat Tataru la TVR 1.

El a menționat că transmiterea comunitară este scazută în ultima perioadă, existând focare în corpul medical, în căminele de bătrâni, în instituțiile cu pacienți neuropsihici, în rândul celor care îi îngrijesc.

Suntem pe o transmitere comunitară scăzută în ultima perioadă. Mă uit și la testele restante rămase de pe o zi pe alta. Dacă înainte aveam și 2.000-3.000 de teste care rămâneau nelucrate, acum avem de la o zi la alta 826 de teste în întreaga țară”, a mai afirmat ministrul Nelu Tataru.