Strategul lui Băsescu, Tal Silberstein, și afaceristul Beny Steinmetz, arestați în Israel

Afaceriștii israelieni Tal Silberstein și Beny Steinmetz, cu conexiuni puternice în România, au fost reținuți în Israel.

Potrivit publicației israeliene ynetnews.com, cei doi oameni de afaceri au fost puși sub acuzare într-un dosar care vizează infracțiuni economice și de corupție, cauză în care autoritățile israeliene au colaborat cu FBI și cu Poliția elvețiană.  
 
Jurnaliștii israelieni relatează că miliardarul Beny Steinmetz a fost arestat, luni dimineață, de Poliția israeliană, alături de alte patru persoane, între care un mebru al echipei de conducere al unei companii publice, cei cinci fiind suspectați de luare de mită, spălare de bani, fals, falsificarea documentelor corporative, fraudă, abuz de încredere și obstrucționarea justiției.
 
De altfel, Poliția israeliană a anunțat că investighează mai mulți suspecți care se presupune că au colaborat cu “suspectul principal” din acest caz, pentru a redacta și declara contracte fictive care vizau inclusiv afaceri imobiliare într-o altă țară, în scopul transferului unor sume de bani și al spălării de bani.
 
Ancheta este realizată în cooperare cu autoritățile care activează în domeniul combaterii spălării banilor și finanțării terorismului și cu Parchetul de Stat.
 
Luni dimineață, anchetatorii au făcut, de asemenea, mai multe percheziții, în locuințele și la birourile suspecților. Acest dosar este disjuns dintr-o altă cauză în care este anchetat Beny Steinmetz. În cauza precedentă, poliția are informații legate de cinci tranzacții fictive realizate în scopul transferului de fonduri.

Cine sunt Steinmetz și Silberstein

Cu o avere estimată de Forbes la 1,2 miliarde de dolari, în scădere faţă de alţi ani, când ajungea la 5 miliarde de dolari, Benjamin Steinmetz este unul dintre cei mai discreţi miliardari din Israel. Într-unul interviu pentru “The Guardian”, miliardarul a respins orice acuzaţie de corupţie în legătură cu afacerile pe care le coordonează. “Nu avem schelete în dulap”, spunea în iulie 2013, în replică la acuzaţiile că ar fi dat mită pentru a obţine dreptul de exploatarea a minelor de diamant din Guineea.

Benjamin Steinmetz a avut afaceri în zeci de ţări, pe mai multe continente, inclusiv în România.

O subsidiară a Beny Steinmetz Group (BSG) deţine 9% din Gabriel Resources, compania care are peste 80% din acţiunile Roşia Montană Gold Corporation.

Consultant politic, Tal Silberstein a lucrat pentru Traian Băsescu în 2002, când acesta era primar al Capitalei, și în 2009, când a candidat pentru al doilea mandat de președinte. A fost strategul de campanie al lui Adrian Năstase în 2004, pentru ca, în 2005, să încheie un contract de consultanță cu Călin Popescu Tăriceanu.

 Cristi Ciupercă

NICIUN COMENTARIU