13.1 C
București
marți, 21 mai 2024 - 3:41
No menu items!

Strategia Națională pentru Demografie, un pact politic de importanță majoră pentru România, iniţiat de PSD şi PPU-SL

spot_img

PSD și PPU-SL au semnat acordul pentru elaborarea “Strategiei Naționale pentru Demografie”, un pact național ce va avea trei piloni principali: susținerea natalității, creșterea calității vieții românilor și protejarea seniorilor.

„Cu fiecare an care trece, românii ajung din ce în ce mai puțini. Cuplurile se tem să mai facă urmași, iar tinerii pleacă să muncească în străinătate. În același timp, țara îmbătrânește în ritm accelerat. Declinul demografic grav din România care a fost sesizat de peste 20 ani trebuie oprit!”, a declarat prim-vicepreşedintele PSD, Gabriela Firea.

Ea a mai adăugat că acordul politic are ca scop și susținerea familiilor care nu pot avea copii și care din motive financiare sau medicale nu reușesc acest lucru. În același timp, un alt obiectiv este susținerea persoanelor în vârstă, „pentru a avea o perioadă de bătrânețe frumoasă, sănătoasă. (…) Nu se închide ușa nimănui. Ne-am dori ca după semnarea acestui acord politic să primim semnale din toată țara și să ni se alăture cât mai multe persoane”, a subliniat Gabriela Firea.

În ceea ce privește susținerea natalității, Firea a anunţat că parlamentarii PSD și PPU-SL au inițiat, în Parlament, un pachet de legi în acest domeniu, dar parlamentarii PNL, USR și UDMR l-au respins. Pachetul de legi conținea majorarea alocațiilor și anumite stimulente financiare pentru familiile cu mulți copii, și deduceri fiscale pentru familiile care nu găsesc loc la creșă sau grădiniță în sistemul de stat, și vor să înscrie copiii în sistemul privat.

Dalia Constantin