16.3 C
București
duminică, 13 iunie 2021 - 8:47

Statul român va emite certificate pentru românii vaccinaţi care doresc să călătorească în Grecia

spot_img

Ministrul Economiei, Claudiu Năsiu a primit, azi, vizita ministrului grec al Turismului, iar una dintre cele mai discutate probleme s-a referit la turiștii români care vor să își petreacă vacanța în Grecia. Astfel, Năsui a anunțat că statul român va emite certificate pentru persoanele care s-au vaccinat pentru Covid şi doresc să călătorească în scop turistic, documente ce vor fi recunoscute de statul grec.

“Discuţiile sunt să avem nişte documente care sunt mutual recunoscute, iar cuvintele-cheie trebuie să fie şi în engleză, cuvinte precum “pozitiv”, “negativ”, de exemplu. În zona aceasta este discuţia, pentru recunoaşterea bilaterală a acestor documente. Decizia finală o vom lua într-o şedinţă de Guvern, dar aceasta este direcţia în care vom merge”, a spus Năsui, în cadrul unor declaraţii de presă comune cu ministrul grec, la finalul întâlnirii.

Certificatele eliberate de statul român vor fi emise și folosite între cele două țări până ce UE aprobă certificatul digital, preconizat pentru data de 1 iunie. Autoritățile grecești au anunțat că vor deschide granițele turiștilor începând cu 14 mai sau poate chiar înainte de Paște.

“Nu vorbim doar despre persoanele vaccinate, ci de trei categorii de documente pe care am putea să ni le recunoaştem reciproc până ce UE aprobă certificatul digital. Vorbim despre testul negativ de Covid, deci persoane care nu au boala, care nu prezintă risc, vorbim despre persoane care au testul de anticorpi pozitiv, adică au trecut deja prin boală şi s-au imunizat în mod natural, şi vorbim, evident, şi despre persoane care s-au vaccinat”, a precizat ministrul român.

“În acest moment există restricţii pentru străini, dar foarte curând, zilele următoare, vom ridica aceste restricţii pentru cei vaccinaţi. A doua fază va fi în aprilie, iar în 14 mai va fi a treia fază”.

„România este prima ţară pe care o vizităm după finalizarea planului de deschidere a sezonului. Avem un plan integrat şi vrem să arătăm că se poate face turism şi în condiţii de pandemie, iar turiştii să aibă o experienţă frumoasă şi să fie în siguranţă, ei şi ceilalţi”, a spus ministrul grec.

Copiii sub zece ani nu vor fi testați a mai anunțat oficialul grec.

Claudiu Năsui a mai spus că a avut discuţii similare şi cu reprezentanţii altor ţări, menţionând Israelul.