23 C
București
luni, 20 mai 2024 - 19:10
No menu items!

Sorin Strutinsky, trimis în judecată de DNA

spot_img

Apropiatul cuplului Mazăre-Constantinescu va fi judecat în stare de arest

Strutinsky_ziuadeconstanta

Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe apropiatul cuplului Radu Mazăre-Nicușor Constantinescu, omul de afaceri Sorin Strutinsky, sub acuzțiile de trafic de influență (patru infracțiuni), instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată și instigare la spălarea banilor. El va fi judecat în stare de arest preventiv de Tribunalul Constanța.

Potrivit rechizitoriului, în cursul anului 2009, Sorin Strutinsky a pretins de la un denunțător o sumă de bani reprezentând un procentaj de 10% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de către societatea comercială reprezentată de denunțător, în baza a trei contracte încheiate cu D.A.D.L. (Direcția Apelor Dobrogea Litoral). În schimbul sumelor de bani pretinse, Sorin Strutinsky, prevalându-se de influența exercitată asupra funcționarilor D.A.D.L. și asupra Ministrului Mediului de la acea vreme, Nicolae Nemirschi, a promis că îi va determina să respecte obligațiile contractuale asumate, referitoare la plata prețului către societatea comercială respectivă. Ulterior, în perioada 2009 – 2012, Sorin Strutinsky a primit de la denunțător aproape 1,3 milioane lei, banii fiind virați din conturile bancare ale firmei denunțătorului în conturile bancare ale firmelor indicate afacerist – NEW HOME CONSTRUCT S.A., MEHMETOGLU S.R.L., NEFERMIN S.R.L., PANEL BUILDING SYSTEM S.R.L. și CDS PROJECT S.R.L. Ulterior, Strutinsky i-a determinat pe reprezentanții firmelor să falsifice mai multe contracte, pentru efectuarea plăților corespondente și justificarea acestora în evidențele contabile.

De asemenea, în perioada 2009 – 2013, Sorin Strutinsky i-a determinat pe reprezentanții acelorași societăți să efectueze, în mod repetat, operațiuni comerciale cu caracter fictiv, prin care a transferat sume de bani, din patrimoniul societății beneficiare a banilor publici în patrimoniul următoarelor societăți:
-465.184,63 lei, 430.500 lei în patrimoniul S.C. NEW HOME CONSTRUCT S.A.,
-125.315 lei, 161.106,10 lei, în patrimoniul S.C. MEHMETOGLU S.R.L.,
-40.000 lei, 40.000 lei, 4.000 lei, în patrimoniul S.C. PANEL BUILDING SYSTEM S.R.L.,
-15.476,44 lei, în patrimoniul S.C. CDS PROJECT S.R.L.
-5.376 lei, în patrimoniul S.C. NEFERMIN S.R.L.

În acest mod, banii au fost reintroduși în circuitul civil, cunoscând că provin din săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.

În cursul anului 2012, Sorin Strutinsky a pretins de la același denunțător, o sumă de bani reprezentând un procentaj de 10% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de aceeași societate reprezentată de denunțător, în baza unui contract încheiat cu Compania Națională Administrația Porturilor Maritime S.A. Constanța (extinderea unei dane din portul Constanța). În schimbul sumelor de bani pretinse, acesta, prevalându-se de influența exercitată asupra funcționarilor C.N. Administrația Porturilor Maritime S.A. Constanța, a promis că îi va determina să respecte obligațiile contractuale asumate, referitoare la plata banilor, în baza contractului. Pe parcursul desfășurării activității infracționale, după ce societatea beneficiară a contractului de lucrări a încasat suma de aproximativ 5.000.000 lei, denunțătorul a renegociat, în data de 11.01.2015, cu Sorin Strutinsky, suma pe care acesta din urmă o pretindea, de la 10%, la 8%, respectiv de la suma de 500.000 lei, la 400.000 lei.

În cursul anului 2012, Sorin Strutinsky a pretins de la denunțător o sumă de bani reprezentând un procentaj de 10% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de către aceeași societate (ca parte a unui consorțiu de firme), în temeiul unui contract încheiat cu Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile S.A. Constanța (lucrări de întreținere pe Canalul Dunărea – Marea Neagră și pe Canalul Poarta Albă – Midia – Năvodari). În schimbul sumelor de bani pretinse, Sorin Strutinsky, prevalându-se de influența exercitată asupra funcționarilor Companiei Naționale Administrația Canalelor Navigabile S.A. Constanța, a promis că îi va determina să respecte obligațiile contractuale asumate, referitoare la plata prețului. Consorțiul de firme din care făcea parte societatea denunțătorului a încasat prețul lucrărilor executate (12.744.039 lei și TVA aferentă de 3.058.569,53 lei), în baza contractului anterior menționat. Ulterior, în baza pretinderii inițiale, Sorin Strutinsky a primit de la denunțător, suma de 605.886,80 lei, banii fiind virați din conturile bancare ale societății denunțătorului în conturile bancare ale societăților comerciale indicate de către cel prim menționat, respectiv S.C. SISTEME INTERNAȚIONALE DE AFACERI S.A., S.C. PANEL BUILDING SYSTEM S.R.L., S.C. CDS PROJECT S.R.L., S.C. CLASSIC S.R.L. și S.C. NEW OPEN SECTOR S.A. De asemenea, Sorin Strutinsky a primit, în numerar, și suma 25.000 euro, urmând ca diferența de încasat – în cuantum de 112.000 lei, să fie achitată în cursul anului 2015.

În perioada 2013 – 2014, Sorin Strutinsky, urmărind obținerea foloaselor pretinse anterior, ca obiect al infracțiunii de trafic de influență, i-a determinat pe reprezentanții societăților menționate să falsifice mai multe contracte, aceste înscrisuri fiind folosite pentru efectuarea plăților corespondente și justificarea acestora în evidențele contabile ale societăților comerciale.

În perioada 2013 – 2014, Sorin Strutinsky i-a determinat pe reprezentanții societăților comerciale să efectueze, în mod repetat, operațiuni comerciale cu caracter fictiv, prin care a transferat bani din patrimoniul firmei denunțătorului, după cum urmează:
– 36.800 lei în patrimoniul S.C. SISTEME INTERNAȚIONALE DE AFACERI S.A., – 103.000 lei în patrimoniul S.C. PANEL BUILDING SYSTEM S.R.L., – 35.600,40 lei în patrimoniul S.C. CDS PROJECT S.R.L.
– 29.981,28 lei în patrimoniul S.C. CLASSIC S.R.L.
– 124.000 lei în patrimoniul S.C. PANEL BUILDING SYSTEM S.R.L.,
– 159.588 lei, în patrimoniul S.C. NEW OPEN SECTOR S.A.,
– 116.917,12 lei către S.C. CDS PROJECT S.R.L.,
În acest fel, banii au fost reintroduși în circuitul civil.

În cursul anului 2013, Strutinsky a pretins 1,6 milioane lei euro de la denunțător, reprezentând 6% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de către societatea denunțătorului (parte a unui consorțiu), în temeiul unui contract încheiat cu CN Administrația Canalelor Navigabile S.A. Constanța (modernizare ecluze – echipamente și instalații). În schimbul sumelor de bani pretinse, Sorin Strutinsky, prevalându-se de influența exercitată asupra funcționarilor C.N. Administrația Canalelor Navigabile S.A. Constanța, a promis că îi va determina să respecte obligațiile contractuale asumate, referitoare la plata prețului, față de consorțiul respectiv. În anul 2015, Sorin Strutinsky a mai pretins și suma de 202.500 lei (care reprezintă 6% din valoarea facturilor încasate în 2014, în cuantum total de 3.375.179 lei).

Comunicat DNA

Andrei Tudor