7.8 C
București
duminică, 3 martie 2024 - 23:47
No menu items!

Sorin Cîmpeanu: Creșele, finanțate de la bugetul de stat de la 1 octombrie

spot_img

La solicitarea autorităților locale, creșele sunt preluate în sistemul de educație național, iar acest proces trebuie să se finalizeze până la 1 octombrie, a anunțat, vineri, la finalul ședinței de guvern, ministrul educației, Sorin Cîmpeanu. Costul standard per copil în creșă a fost stabilit, potrivit unei ordonanțe de urgență adoptate de Executiv, la 15.000 de lei.

„Această OUG reglementează un articol din Legea educației naționale care este prorogat de mai mulți ani. Autoritățile locale vor decide dacă vor aronda pe lângă grădinițe aceste creșe. Inspectoratele școlare vor finaliza acest proces de preluare până la data de 1 octombrie 2021, cu informarea Ministerului Educației. Finanțarea va fi asigurată de la bugetul de stat. A fost calculat și aprobat costul standard per preșcolar, per copil în creșă, în valoare de 15.000 de lei per copil în creșă. Este mai mult decât dublu față de costul standard per copil în grădiniță. Este un cost standard care deja este mai mare decât costul standard per elev”, a spus ministrul Cîmpeanu.

În cazul în care autoritățile administrației publice locale nu solicită arondarea în sistemul de învățământ, creșele rămân instituții publice cu subordonare locală, dar finanțarea va fi asigurată tot de la bugetul de stat, prin Ministerul Educației, a mai spus ministrul.

„Autoritățile administrației publice locale vor putea contribui la suplimentarea acestei finanțări, dar finanțarea de bază va fi asigurată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației. Este o schimbare importantă care pregătește integrarea învățământului la nivelul educației timpurii”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

R. Dan