9.3 C
București
duminică, 17 octombrie 2021 - 10:24

Sistemul Modular Constanța, redeschis de urgență pentru pacienții evacuați din spitalul afectat de incendiu

spot_img

Sistemul Medical Modular de Izolare și Tratament (SMMIT) Constanța a fost redeschis, în regim de urgență, vineri, pentru a prelua pacienți evacuați în urma incendiului de la Spitalul de Boli Infecțioase.

Potrivit MApN, medicii fac trierea pacienților în cadrul Compartimentului Primiri Urgențe al Spitalului Militar de Urgență „Dr. Alexandru Gafencu” Constanța (SMUCT), până la această oră fiind preluați 29 de pacienți. Dintre aceștia, un număr de 26 pacienți au rămas internați la SMUCT, iar un număr de 3 pacienți au fost transferați la SMMIT Constanța.

Capacitatea totală a SMMIT Constanța este de 100 de locuri, cu suplimentarea personalului medical. Numărul de paturi care poate fi operaționalizat în maxim 72 de ore este de 56 de paturi (din care, pentru cazurile medii, 20 de paturi cu oxigen de la rețea și 20 paturi cu concentratoare de oxigen), cu personalul existent în acest moment în cadrul SMUCT.

SMMIT funcționează ca secție externă a Spitalului Militar de Urgență „Dr. Alexandru Gafencu” Constanța și a fost operaționalizat pe data de 27 septembrie 2020, pentru a prelua cazuri ușoare și medii de infectare cu noul coronavirus.

Întreaga facilitate este organizată într-un grup modular de containere, care au înlocuit structura temporară de tip cort instalată inițial pe acest amplasament. Aceasta a fost proiectată de la zero și racordată la toate utilitățile necesare (incluzând instalație de oxigen) și interconectată la sistemul informatic al SMUCT.

Conform ministrului de Interne, Lucian Bode, în Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța se aflau, vineri, în momentul producerii incendiului, 125 de pacienți, din care 10 erau la Secția ATI.

„Prioritatea zero a noastră a fost să ne asigurăm că toți pacienții evacuați sunt în siguranță. Au fost transferați la 3 spitale”, a precizat Bode.

                                                                                                                Adina Silav