12.8 C
București
joi, 28 octombrie 2021 - 11:56

Și China este vizată de membrii Statului Islamic

spot_img

Membrii Statului Islamic au executat doi ostatici – un chinez și un norvegian. În replică reprezentanții Guvernului chinez au declarat: “Îi vom aduce în fața justiției pe criminali”.

China a anunțat joi că îi va aduce în fața justiției pe cei vinovați pentru uciderea unui cetățean chinez, după ce gruparea Statul Islamic a anunțat că l-a executat – la două luni după ce a cerut o răscumparare pentru eliberarea lui.

În ediția cu numărul 12 publicataă miercuri pe internet, revista de propaganda Dabiq a organizației jihadiste publica fotografiile cu cadavrele a doi presupuși ostatici, cu fețele însângerate, cu o mare bandă galbenă pe care se poate citi: “Executați după ce au fost abandonați de națiunile și organizațiile necredincioase“. Sub titlul “Soarta a doi prizonieri”, publicația arată un montaj cu imaginea a doi bărbați legați la ochi și apoi cu capetele însângerate, omorâți prin împușcare, relatează Agerpres.

Nu sunt oferite detalii despre modul, ziua si locul în care cei doi barbați au fost uciși.

Într-un comunicat de presă dat publicității joi, Ministerul de Externe de la Beijing a confirmat pentru prima data identitatea cetățeanului chinez omorât, Fan Jinghui, despre care afirma că a fost “ucis cu cruzime”. În septembrie, China a recunoscut că unul dintre cetățenii săi ajunsese probabil în mâinile SI.

După răpirea lui Fan Jinghui, guvernul Chinei a activat un mecanism de urgență pentru a încerca salvarea cetățeanului chinez răpit, dar acesta a fost ucis “cu sânge rece”, se mai arată în declarația diplomației chineze.

“Guvernul chinez condamnă ferm acest act sălbatic și inuman și îi va aduce cu siguranță pe criminali în fața justiției. China va continua să-și consolideze cooperarea cu comunitatea internațională în combaterea terorismului, pentru păstrarea păcii în lume”, adaugă MAE chinez.

Terorismul este inamicul tuturor oamenilor. China se opune împotriva tuturor actelor teroriste și va lupta impotriva oricărei rețele teroriste care amenință umanitatea. 

Xi Jinping,
președintele Chinei, discurs susținut la Manila

Și Norvegia a confirmat răpirea unui cetățean al său, Ole-Johan Grimsgaard-Ofstad, la scurt timp după ce acesta ajunsese în Siria, la sfârșitul lunii ianuarie a acestui an, însă a exclus plata unei recompense. În vârstă de 48 de ani, norvegianul, afiliat Universității de Științe și Tehnologie din Trondheim (vestul Norvegiei), a anunțat pe 24 ianuarie pe Facebook că a ajuns la Idleb (nord-vestul Siriei). La fel ca și în cazul ostaticului chinez, nu se cunosc motivele prezenței sale acolo.