10.8 C
București
sâmbătă, 16 octombrie 2021 - 20:27

Analiză S&P: Efectele terorismului asupra economiilor din UE

spot_img

O intensificare a activităților teroriste în Vestul Europei ar putea afecta perspectivele de creștere economică, ar putea pune sub presiune politicile fiscale, dar este puțin probabil să afecteze ratingul suveran al statelor, potrivit unei analize publicate joi de agenția Standard&Poor’s.

”Deși este improbabil ca terorismul să ducă direct la retrogradări ale ratingului de țară, acesta ar putea influența în mod gradual unii factori pe care îi luăm în considerare când stabilim riscul suveran. În particular, evaluările asupra creșterii economice și evoluțiile fiscale sunt sensibile la intensificarea terorismului”, a declarat Moritz Kraemer, Sovereign Global Chief Risk Officer la Standard&Poor’s.

Astfel, atacurile repetate ar putea sugruma cererea consumatorilor și încrederea investitorilor și ar putea afecta domenii precum turismul sau transportul aerian.

”Chiar și în lipsa unui nou atac, dacă se vor permanentiza controalele la granițe, vor crește costurile afacerilor. Frontierele mai puțin permeabile vor afecta integrarea economică și creșterea economiilor Uniunii Europene”, a mai spus Kraemer.

De asemenea, amenințarea teroristă aduce și riscul unei întăriri a partidelor populiste și xenofobe. Guvernele ar putea renunța la continuarea reformelor bugetare și structurale.

Încetinirea sau inversarea tendinței din zona politicilor de creștere și de consolidare fiscală ar putea, în timp, să pună presiune asupra ratingurilor suverane. Rezolvarea problemelor de securitate ar putea avea efecte directe asupra statelor și din punct de vedere fiscal și al creșterii PIB.