12.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 22:43
No menu items!

Serviciile secrete din Spania: Dezertorul rus a fost asasinat de oameni angajați de Moscova. UPDATE

spot_img

Serviciile de informații spaniole au acuzat Kremlinul că a orchestrat uciderea lui Maksim Kuzminov, pilotul rus de elicopter care a dezertat în Ucraina anul trecut.

 

Update 15.18

Publicația El Periódico afirmă că pilotul trăia în Spania sub numele Ihor Shevchenko, având un pașaport emis de Ucraina cu această identitate.

 

Kuzminov, care ar fi trăit în Spania sub o identitate falsă, a fost găsit mort în orașul spaniol Villajoyosa, în apropiere de Alicante, pe 13 februarie. Poliția a declarat că atacatorii l-au împușcat pe fostul pilot de șase ori înainte de a-l călca cu o mașină, potrivit publicației Politico, eu, care citează presa spaniolă.

Surse din cadrul serviciilor de informații spaniole au declarat pentru publicația El País că va fi greu să se facă o legătură directă între crimă și una dintre agențiile rusești, dar cred că Moscova a angajat asasini din afara Spaniei pentru a comite asasinatul.

Potrivit surselor publicației, serviciile de informații spaniole nu știau că Maksim Kuzminov se afla în Spania, pentru că nu au fost informate de sosirea acestuia. La începutul acestei săptămâni, purtătorul de cuvânt al guvernului, Pilar Alegría, nu a răspuns la întrebările dacă Kuzminov se afla sub protecția poliției spaniole, spunând că acest caz este „în curs de investigare”.

Kuzminov a dezertat din Rusia în august 2023, zburând cu elicopterul său Mi-8 în Ucraina de pe linia frontului și predându-se autorităților. Ucraina i-ar fi plătit 500.000 de dolari ca recompensă pentru dezertare.

Surse diplomatice au declarat pentru El País că Spania va da un „răspuns energic” dacă autoritățile vor confirma implicarea Kremlinului.

Serghei Narîșkin, șeful Serviciului de Informații Externe al Rusiei, a declarat pentru agenția de știri de stat rusă TASS că Maksim Kuzminov a fost un „trădător și criminal” care „a devenit un cadavru moral chiar în momentul în care își plănuia crima murdară și teribilă”.

T. S.