16.7 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024 - 18:05
No menu items!

Pilotul rus care a dezertat în Ucraina, găsit mort în Spania

spot_img

Maxim Kuzminov, pilotul rus care a dezertat în Ucraina anul trecut cu un elicopter Mi-8, a fost găsit mort în Spania. Fostul soldat rus locuia acolo sub un alt nume, cu un pașaport ucrainean. Kuzminov a fost împușcat. 

Cadavrul lui Kuzminov a fost găsit cu cel puțin cinci răni de glonț într-o parcare subterană din sudul Spaniei, în apropiere de Alicante, după cum au relatat jurnaliștii din Spania și Ucraina. „Kyiv Post” a confirmat știrea cu un purtător de cuvânt al serviciilor de informații militare ucrainene, deși detaliile legate de decesul lui Kuzminov rămân puține.

Potrivit agenției spaniole de știri EFE, Kuzminov locuia în Spania sub o identitate nouă, folosind un pașaport emis de autoritățile din Ucraina. Cu toate acestea, autoritățile spaniole s-au abținut să confirme adevărata sa identitate.

Circumstanțele în care a survenit decesul său i-au nedumerit pe anchetatori. Cotidianul spaniol „La Informacion” transmite că doi suspecți au fugit de la locul faptei cu un vehicul găsit ulterior incinerat, ceea ce a determinat teoriile inițiale privind violențe legate de bande, după cum a relatat cotidianul britanic „The Guardian”.

Dezertarea lui Kuzminov în august anul trecut, posibilă datorită unei aterizări îndrăznețe la o bază aeriană ucraineană din Harkov, a făcut parte dintr-o operațiune planificată meticulos. Oficialii ucraineni au dezvăluit că familia sa fusese mutată din Rusia în Ucraina înainte de dezertarea sa, ceea ce indică o mișcare premeditată.

Motivele pilotului pentru a dezerta au fost clare: el s-a opus vehement la ceea ce a numit „genocidul poporului ucrainean”, invocând refuzul său de a participa la crime de război. „Ucraina va câștiga fără echivoc acest război pur și simplu pentru că poporul este foarte unit”, a afirmat Kuzminov într-un interviu din septembrie publicat de Serviciul de Informații al Apărării din Ucraina.

În încercarea de a stimula alte dezertări, autoritățile ucrainene i-au promis lui Kuzminov o recompensă substanțială de 500.000 de dolari, în temeiul unei legi menite să încurajeze soldații ruși să predea echipamentul militar. În plus, Kuzminov a fost lăudat pentru că a furnizat forțelor ucrainene informații valoroase despre aviația rusă.

La vârsta de 28 de ani, Kuzminov și-a implorat camarazii ruși să îi urmeze exemplul, asigurându-le un viitor sigur. „Veți fi asigurați, pentru tot restul vieții voastre. Vi se va oferi un loc de muncă peste tot, indiferent de ceea ce faceți”, a declarat el.

Elena Cristea