14.1 C
București
duminică, 26 mai 2024 - 8:37
No menu items!

Senatul a respins urmărirea penală a lui Gabriel Oprea pentru ucidere din culpă

spot_img

Fostul vicepremier Gabriel Oprea nu poate fi urmărit penal pentru ucidere din culpă în dosarul morţii poliţistului Bogdan Gigină, la solicitarea procurorilor DNA, prin decizia de luni a plenului Senatului.

Decizia a fost luată de Senat cu 73 de voturi „împotrivă” și 45 de voturi „pentru”, șase voturi fiind anulate. Procesul de votare a fost secret, cu bile.

Gabriel Oprea a declarat, după votul din Senat, că poliţistul a fost avertizat de naşul său să nu vină în seara respectivă, lăsând să se înţeleagă că „dacă era profesionist” Gigină ar fi refuzat misiunea.

Fostul vicepremier Gabriel Oprea le ceruse senatorilor să voteze împotriva cererii DNA de urmărire penală a sa pentru ucidere din culpă, susţinând că, aflat pe bancheta din spate a maşinii, nu avea cum să fie vinovat de moartea poliţistului Bogdan Gigină. 

Înaintea votului decisiv din plenul Senatului, Oprea a reafirmat că nu el a stabilit traseul, viteza şi condiţiile de deplasare în seara tragediei, responsabili fiind cei de la poliţia rutieră. „Cu unii colegi de aici din sală sunt prieten, amic, cu alţii nu, dar acum vreau să vorbesc doar despre dreptate. Mi se pare ceva halucinant. Vreau doar să explic foarte simplu şi scurt că în seara tragediei veneam de la o instituţie pe linia securităţii naţionale, nu veneam de la restaurant. Totul este documentat la secundă. În seara aceea, în jur de orele 19.00 aveam antemergătorul în faţă. În urma cercetării, viteza maşinii de poliţie era viteza legală. Cea în care mă aflam eu, atenţie pe bancheta din spate, deci nu conduceam, avea viteza legală. Din păcate s-a întâmplat această tragedie, un tânăr poliţist a căzut într-una din cele trei gropi din centrul Capitalei. Este o mare tragedie”, a spus Oprea.

Senatorii din Comisia juridică avizaseră favorabil cererea DNA de începere a urmăririi penale a lui Gabriel Oprea pentru ucidere din culpă în cazul morţii poliţistului Bogdan Gigină.

„Este foarte ciudat fiindcă în acea zi, din câte ştiu, a trecut de patru ori pe lângă acestă groapă. Înainte să ajungă echipajul de poliţie şi motociclistul au fost avertizaţi prin radio, li s-a spus «urmează lucrarea» şi au confirmat. De altfel poate nu e lipsit de atenţie, cel de pe maşina de poliţie era naşul tânărului poliţist şi, din ce ştiu, chiar i-a spus «nu cred că e bine să vii în seara asta». Dacă era un profesionist”, a declarat Oprea după decizia din plenul Senatului.

De asemenea, senatorul a spus că respectă munca procurorilor, subliniind că atunci când a fost premier interimar a căutat să ajute justiţia. „Eu nu contest munca procurorilor, o respect. Am fost un om care, şi când am fost prim-ministru interimar, am adus locuri în plus pentru DNA, am căutat să ajut justiţia. Cred că votul de astăzi… De aceea nici nu am vrut, aveam un cuvânt de vreo zece pagini dar nu am vrut să îi plictisesc. Ştiam că am dreptate şi, ca militar, este o cruce pe care o să o duc toată viaţa fiindcă a murit un coleg la datorie”, a spus Gabriel Oprea.

Valeriu Motoc