9.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 2:37
No menu items!

Senatorii cresc alocația copiilor: două pâini în plus pe lună

spot_img

copii

Senatorii din Comisia de muncă au votat, marți, pentru indexarea, începând cu 2014, a cuantumului alocaţiei de stat pentru copii. Preşedintele comisiei, Liviu Pop, a estimat că, în cazul adoptării propunerii, majorarea ar fi de 1,8-1,9 lei (echivalentul în lei a două pâini) pentru copiii între 2-18 ani.

Propunerea legislativă pentru modificarea Legii 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii a fost iniţiată de un grup numeros de senatori şi deputaţi de la toate grupurile politice – Viorel Arcaș, Ovidiu Bota, Ioan Chelaru, Alexandru Cordoș, Alexandru Mazăre, Doina Federovici, Puiu Hașotti, Cristian Dumitrescu, Ilie Sârbu şi Eugen Tomac.

De asemenea, senatorii din această comisie au adoptat un amendament potrivit căruia coeficienţii aplicaţi la indicele social de referinţă folosiţi pentru stabilirea cuantumului alocaţiilor vor fi în continuare indexaţi, începând cu 1 ianuarie 2015, în funcţie de rata inflaţiei.

Preşedintele Comisiei pentru muncă, familie şi protecţie socială, Liviu Pop (PSD), a estimat că, prin adoptarea acestei iniţiative şi de Camera Deputaţilor, care este for decizional, indexarea ar fi de 1,8-1,9 lei pentru copiii între 2 şi 18 ani şi de 7-8 lei pentru copiii între zero şi 2 ani.

În prezent, alocaţia de stat pentru copiii între 2 şi 18 ani este de 42 de lei, iar pentru cei între zero și doi ani – de 200 de lei.

R.D.