4.4 C
București
luni, 6 decembrie 2021 - 18:42
No menu items!

Șeful Pentagonului se opune intervenției Armatei

spot_img

Într-un aparent dezacord cu președintele Donald Trump, Secretarul Apărării, Mark T. Esper, a declarat miercuri că nu crede că starea actuală din orașele americane necesită desfășurarea de trupe active pentru a restabili ordinea. Declarația este făcută la doar două zile după ce președintele Trump a declarat că ia în considerare utilizarea Legii Insurecției pentru a face aceasta.

Într-o conferință de presă de la Pentagon, Secretarul de stat Esper a spus că ordonarea trupelor activeîn locul polițiilor orașelor americane ar trebui să fie o „ultimă soluție și numai în cele mai urgente și mai grave situații”. El a spus că, deocamdată, acest lucru nu a fost justificat.

Aproximativ 1.600 de trupe aeriene și poliție militară au fost amplasate în afara Capitalei, au declarat oficialii marți seară.

Până în prezent, trupele care au asistat cu răspuns la protestele din întreaga țară au fost forțele Gărzii Naționale aflate sub controlul statului și nu forțele militare active, cărora le este interzis să aplice legea internă în majoritatea circumstanțelor. Miercuri, guvernatorul Ron DeSantis din Florida s-a oferit să trimită 500 de soldați ai Gărzii Naționale din Florida la Washington.

Oficialii au spus că Donald Trump a discutat despre invocarea Legii Insurecției pentru a permite folosirea trupelor de serviciu activ, dar a fost descurajat de generalul Mark A. Milley, președintele șefilor de stat comun și de procurorul general William P. Barr.

Domnul Esper a recunoscut, de asemenea, miercuri, că știa dinainte că îl însoțește pe președinte la Biserica Sf. Ioan din Washington, luni seară, schimbându-și afirmațiile inițiale că nu știe ce destinație urma să aibă când s-a alăturat președintelui pentru o plimbare prin Piața Lafayette și o fotografie simbolică, după ce autoritățile au atacat protestatarii cu gaze lacrimogene ca să elibereze calea.