10.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024 - 12:58
No menu items!

Șeful DNA, pălmuit public de președintele Curții Constituționale

spot_img

Preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, a avut, miercuri, o ieșire neobișnuită, la adresa procurorului șef al DNA, Crin Bologa. Judecătorul constituționa a decșarat, pentru AGERPRES, că Direcţia Naţională Anticorupţie trebuie să aplice legea şi deciziile Curţii Constituţionale, și s-a întrebat dacă „misiunea” şefului DNA, Crin Bologa, este de a-şi mobiliza procurorii sau de a comenta deciziile CCR.

Reacţia lui Valer Dorneanu vine după ce Crin Bologa a afirmat recent că dezincriminarea parţială a abuzului în serviciu, în urma unei decizii a CCR, a făcut ca DNA să dea soluţii de clasare în aproape 800 de dosare cu prejudicii de sute de milioane de euro, cauze care ar fi ajuns la judecată.

Deşi apreciez calităţile profesionale, greutatea funcţiei, care cad pe umerii dumnealui, nu am înţeles care este misiunea dânsului. Misiunea dânsului este să-şi mobilizeze procurorii ca să-şi exercite în bune condiţiuni de performanţă (…) activitatea, cum îşi propune fiecare, sau altă misiune? Are o misiune de a califica activitatea Curţii Constituţionale? De a pune în discuţie deciziile Curţii Constituţionale? De a le comenta şi chiar de a contesta dispoziţii legale? Eu ştiu că deciziile noastre sunt obligatorii pentru toată lumea, chiar şi pentru dumnealui. Eu ştiu, de asemenea, că această instituţie trebuie să aplice legea şi trebuie să aplice şi deciziile Curţii Constituţionale, după cum trebuie să aplice şi deciziile Înaltei Curţi de Casaţie, nu să le comenteze. Cu privire la prejudiciu, (…) eu l-aş întreba: cum o să clasifice acele pagube care vizau infracţiuni pentru care Înalta Curte a pronunţat achitarea? Unde o să treacă acele mari prejudicii, că e vorba de infracţiuni foarte grave, la ce categorie?„, a declarat Dorneanu.

Președintele CCE a adăugat că sunt autorităţi care „au un obicei” de a redirecţiona critici, opinii negative despre activitatea unei instituţii către Curtea Constituţională, „care e mai lipsită de putere şi de influenţă”.

„Nu sunt foarte îngrijorat, pentru că eu ştiu despre corpul procurorilor că reprezintă oameni profesionişti, de elită. (…) Am încredere în ei”, a conchis judecătorul constituțional.