14.5 C
București
miercuri, 21 aprilie 2021 - 20:33

Șeful penitenciarelor: Nu am fost consultat înaintea ordonanței grațierii. CEDO nu dă amenzi

Directorul Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), Marius Vulpe, a declarat, luni,, după dezbaterea publică de la sediul Ministerului Justiției pe tema grațierii, că nu a fost consultat înainte de elaborarea proiectului normativ. În același timp, el a precizat că CEDO nu dă amenzi.

Marius Vulpe a dezlarat presei că, indiferent de forma în care va fi adoptat un act normativ privind grațierii, este obligat să execute. „Dacă apare sub forma asta sau altă formă eu sunt obligat să o execut, nu să îmi dau cu părerea”, a precizat Marius Vulpe.

Întrebat dacă există vreo garanție că un om care a comis o infracțiune nu o va repeta, Marius Vulpe a arătat că „în penitenciare sunt circa 40 — 44% dintre cei condamnați anterior care au mai comis infracțiuni, adică recidiviști”.

În prezent, potrivit datelor oficiale ale ANP, sistemul de detenție se confruntă cu un surplus de 8.500 de deținuți.

Cu privire la eficiența programelor de reintegrare socială, Vulpe a menționat că o bună parte sunt eficiente, însă nu se pot derula astfel programe dacă nu sunt formate grupuri specifice. „Bună parte dintre ele sunt eficiente, dar trebuie să știți că toate programele care se derulează în sistemul penitenciar sunt bazate pe evaluările și pe nevoile pe care le au deținuții la depunerea în penitenciar, dar și pe numărul deținuților care au astfel de nevoi, pentru că nu putem derula dacă un deținut are o problemă privind agresiunea în familie, e constatată prin condamnarea pe care a primit-o, nu putem derula un astfel de program de reintegrare, de socializare dacă nu sunt mai mulți, pentru ca un specialist, și știți că avem puțin specialiști, să se ocupe doar de grupuri și nu de individualități, deocamdată”, a mai precizat Vulpe.

În legătură cu numărul de deținuți care sunt eliberați în fiecare lună, el a precizat că în luna decembrie au fost aproximativ 1.000, dar de regulă cifra este de 700-800 de deținuți care sunt eliberați lună de lună.

Marius Vulpe a răspuns și unei întrebări privind hotărârea-pilot pe care o va pronunța Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) și amenda pe care o va primi România: „Nu mă pricep foarte vbine, dar eu știu că CEDO nu dă amenzi, ci doar despăgubiri pe fiecare cauză în parte. CEDO poate doar impune luarea unor măsuri pentru remedierea probleme sistemice existente”.

Întrebat în legătură cu clădirea din Pantelimon preluată de ANP în care se dorește construirea unui penitenciar, Vulpe a arătat că abia anul acest au fost reluate demersurile. „Clădirea din Pantelimon din 2006 a fost preluată de ANP și este fosta clădire a PNA-ului în care se dorea a se face arestul preventiv. Din 2006 până astăzi nu s-a alocat nicun fond de la bugetul statului, doar au fost demersuri făcute pe certificate de urbanism, a fost o poziție publică de acolo din oraș și nu s-a dorit construirea unui penitenciar acolo. Am reluat demersul anul acesta. Avem garanții, am căpătat un certificat de urbanism și am garanția, am promisiuni că voi primi bani și vom continua o expertizate, pentru că după atâția ani, sunt 11 ani, ai dubii dacă poți caza oameni acolo”, a spus directorul ANP.

În ceea ce privește situația sistemului penitenciar din ultimii ani, Marius Vulpe a arătat că principala cauză ar fi insuficiența resurselor materiale și financiare. „Principala cauză este insuficiența resurselor materiale, financiare și umane alocate pentru a trata serios această problemă (…) Doar constat că nu au fost alocate resurse suficiente, probabil că au fost alte priorități de-a lungul timpului”, a mai arătat Marius Vulpe.

Andrei Tudor