12.2 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 13:11
No menu items!

Șeful Mossad s-a întâlnit cu premierul Qatarului. Speranțe pentru un nou armistițiu umanitar

spot_img

Șeful agenției israeliene de spionaj Mossad s-a întâlnit în Europa cu prim-ministrul Qatarului, vineri seara târziu, potrivit unei surse citate de Reuters. Tema discuției a fost un posibil nou armistițiu în Gaza și un acord privind prizonierii și ostaticii.

Israelul a bombardat sâmbătă ținte din Gaza, dar două surse egiptene au declarat că oficialii israelieni par acum mai dispuși să colaboreze în vederea unei încetări a focului și a unui schimb de prizonieri palestinieni pentru ostaticii israelieni deținuți de Hamas.

Întâlnirea dintre David Barnea și prim-ministrul Mohammed bin Abdulrahman Al Thani a fost prima între înalți oficiali din Israel și Qatar, de la finalizarea perioadei de șapte zile de încetare a focului, la sfârșitul lunii noiembrie. Qatarul a acționat ca mediator în înțelegerile anterioare.

Informația despre această întâlnire apare după ce forțele israeliene au ucis din greșeală vineri trei ostatici deținuți de Hamas în Gaza, ceea ce a sporit presiunea asupra premierului israelian Benjamin Netanyahu pentru a găsi o modalitate de a asigura eliberarea a peste 100 de ostatici. Un oficial militar israelian a declarat că ostaticii uciși țineau în mână un steag alb, potrivit unei prime anchete.

În cele șaptre zile de armistițiu umanitar, au fost eliberați 110 ostatici israelieni – femei și copii, și mai mulți cetățeni străini.

T. S.