10.9 C
București
duminică, 3 martie 2024 - 20:01
No menu items!

Hamas a anunțat că nu vor mai fi schimburi de prizonieri. Reacția Israelului

spot_img

Hamas a anunţat sâmbătă că nu va mai face schimburi de prizonieri cu Israelul până la încheierea războiului.

Saleh Al-Arouri, adjunct al şefului grupării islamiste palestiniene, a declarat televiziunii Al Jazeera că ostaticii pe care îi mai deţine Hamas în Fâşia Gaza sunt doar militari israelieni şi civili care au satisfăcut stagiul militar în forţele armate ale Israelului.

Cabinetul lui Netanyahu a comunicat că ”organizaţia teroristă Hamas nu şi-a respectat partea din înţelegere”, în special eliberarea tuturor femeilor şi copiilor ţinuţi ostatici.

Hamas a luat circa 240 de ostatici şi a ucis cel puţin 1.200 de oameni în cursul atacului din 7 octombrie împotriva Israelului, care a declanşat războiului. Potrivit autorităţilor din Gaza, operațiunile militare ale Israelului au provocat peste 15.000 de decese în rânsul palestinienilor, în special civili.

În cele șaptre zile de armistițiu umanitar, au fost eliberați 110 ostatici israelieni – femei și copii, și mai mulți cetățeni străini.

La schimb, au fost eliberați 240 de femei și adolescenți din închisorile israeliene. Peste 140 de ostatici au rămas captivi la Hamas.

Premierul Benjamin Netanyahu a afirmat că singura modalitate de a reuşi obiectivul de a distruge Hamas este continuarea invaziei terestre în Gaza. ”Vom face totul pentru a-i aduce acasă, pentru a duce la bun sfârşit această misiune, dar şi pentru a distruge Hamas şi pentru a ne asigura că Hamas nu va mai fi niciodată o ameninţare pentru noi şi că nu va mai exista niciun grup care să ameninţe Israelul din Gaza”, a spus premierul într-o conferinţă de presă.

V. B.