19.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024 - 17:34
No menu items!

Șeful FBI, vizită-surpriză în România. Wray se întâlnește cu procurorul-general și șefii DNA și DIICOT

spot_img

Christopher Wray, directorul Biroului Federal de Investigații (FBI) din SUA a venit miercuri în România, într-o vizită care nu fusese anunțată public. Wray are întâlniri cu Alex Florența, procurorul general al României, cu Marius Voineag, șeful DNA și Alina Albu, șefa DIICOT. 

Vizita șefului FBI în România ar putea fi legată de o amplă operațiune de destructurare a unei rețele de hackeri, cunoscută drept LockBit. Gruparea era considerată „cel mai prolific sindicat de atacuri ransomware din lume”. 

Săptămâna trecută, peste 100 de spitale din România s-au confruntat cu astfel de atacuri, sistemele lor interne fiind penetrate și confiscate de hackeri. 

Operațiunea pentru destructurarea acestei rețele a fost una coordonată de autoritățile britanice, dar la care au participat în total agențiile de securitate cibernetică din 11 țări. FBI a fost implicat în operațiune, mai ales că LockBit a atacat recent o instanță din Fulton (statul american Georgia), acolo unde este pe rol procesul lui Donald Trump. 

Deocamdată, autoritățile internaționale au confirmat că au arestat mai multe persoane din Polonia și Ucraina, că au efectuat percheziții în mai multe țări prin care au capturat rețeaua de infrastructură critică a grupării de hackeri, dar și că a emis mandate pe numele altor persoane despre care există informații că se află în Rusia. 

Elena Cristea