25.7 C
București
marți, 21 mai 2024 - 20:35
No menu items!

Șeful Comisiei ATI din Ministerul Sănătății, Dorel Săndesc: „Spitalele românești sunt BOMBE CU CEAS”

spot_img

Dorel Săndesc, șeful Comisiei ATI din Ministerul Sănătății, trage un semnal puternic de alarmă: ”Se poate întâmpla oricând și oriunde. Spitalele românești sunt adevărate bombe cu ceas”. 

„E trist să vedem că se cheltuie atât de multă energie în a analiza rolul aerotermei, în a vedea ce Acar Păun trebuie să răspundă pentru o tragedie care nici într-un caz nu este una izolată. Se va descoperi un factor local specific care a făcut să se aprindă acea flamă, dar este evident că e un șir de tragedii tot mai frecvente, așa cum am spus de la început, și care sunt determinate de niște cauze. Spun că vor fi analizate cauze, dar cauzele se cunosc. Sunt puse pe hârtie. După tragedia de la Piatra Neamț, noi, adică Societatea Română de ATI și Comisia ATI, am înaintat autorităților un set de măsuri în care am arătat că, pentru a evita cauzele sistemice ce stau la baza acestor tragedii trebuie să atacăm cauzele și să găsim soluții, pe care le-am numit și propus. Sunt două cauze majore ce pot determina aceste tragedii: una este reprezentată de rețelele de electricitate și de gaze medicinale care sunt depășite, în mod evident, mai ales în condițiile în care, în ultima perioadă dotările spitalelor au crescut, o altă cauză este că aceste echipamente care au intrat în spitale nu beneficiază toate de contracte de service și mentenanță”, a declarat Dorel Săndesc la Antena 3.

Dorel Săndesc a concluzionat: ”Nu pot să spun decât că nu era nevoie de încă o tragedie, dar această tragedie arată că e o problemă de sistem. S-a întâmplat într-un spital oarecare dintr-un orășel din România, dar, iată s-a întâmplat și într-un spital fanion al sistemului sanitar românesc. Asta arată că spitalele românești sunt bombe cu ceas și aceste tragedii – o spun cu toată responsabilitatea și trag acest semnal de alarmă- se pot întâmpla oricând și oriunde în sistemul sanitar românesc, cât timp nu rezolvăm cele două cauze majore. Este nevoie urgent! Nu cred că putem susține că există altele mai urgente și mai importante”.