15 C
București
joi, 30 mai 2024 - 3:31
No menu items!

Dan Barna despre incendiul de la Matei Balș: „Nu cred că ar fi nicio surpriză să constatăm că a fost o neglijenţă sau o eroare umană”

spot_img

Vicepremierul Dan Barna afirmă că este o realitate faptul că cele mai multe dintre spitalele din România sunt „sub standardele de siguranţă” şi că este nevoie de măsuri drastice care să ducă la respectarea regulilor în unităţile medicale.

Nu ştiu încă lanţul de cauzalitate de la Balş, dar nu cred că ar fi nicio surpriză să constatăm că, de fapt, a fost o neglijenţă sau o eroare umană sau un gură cască care a fumat sau altcineva care a uitat să scoată reşoul din priză”, a spus vicepremierul Dan Barna, într-o conferință de presă la Sibiu.

„Este o situaţie regretabilă, din păcate, vedem că nu reuşim să evităm aceste riscuri care există în momentul de faţă în spitalele unde se foloseşte oxigen. Este o situaţie tragică, transmit condoleanţe familiilor victimelor acestui, deocamdată, accident, o să vedem în zilele următoare care a fost lanţul de cauzalitate, o să vedem ce s-a întâmplat şi ce a generat această tragedie, e cumva de remarcat reacţia autorităţilor şi reacţia echipelor de intervenţie care într-un timp foarte scurt au intervenit la faţa locului”, a mai declarat Dan Barna.
 
În ceea ce priveşte investiţiile în spitale, Barna a subliniat că pe „zona de risc maxim şi de vulnerabilitate majoră”, cum sunt spitalele unde se administrează oxigen, este nevoie de dotări standard, iar instalaţiile folosite în acest zone să fie „cele corecte”. El a mai menţionat că, în realitate, în puţine locuri sunt probleme legate de asigurarea unui buget pentru dotări, iar de fapt, problemele sunt legate de management „subperformant” al unităţilor sanitare.