13.8 C
București
miercuri, 28 februarie 2024 - 14:55
No menu items!

Secția de investigare a infracțiunilor din Justiție, avizată de comisia parlamentară

spot_img

Membrii Comisiei speciale parlamentare au avizat, joi, înființarea Secției de investigare a infracțiunilor comise de judecători și procurori. Potrivit amendamentelor de modificare a Legii 304/2004 privind organizarea judiciară, această secție va funcționa în cadrul Parchetului General.

„În cadrul PÎCCJ se înfiinţează şi funcţionează Secţia de investigare a unor infracţiuni din justiţie care are competenţa exclusivă de a efecuta urmărirea penală pentru infracţiunile de corupţie şi a celor asimilate acestora, prevăzute de Codul penal şi de Legea 78/2000, infracţiunile de serviciu sau în legătură cu acesta, precum şi a intracţiunilor contra înfăptuirii justiţiei săvârşite de judecători şi procurori, inclusiv cei care au calitatea de membri ai CSM, precum şi de procurori şi judecători militari”, prevede amendamentul adoptat de majoritatea PSD-ALDE.

Preşedintele Comisiei, deputatul PSD Florin Iordache, a precizat că, în urma luărilor de poziţie critice, PSD a decis să nu mai susţină înfiinţarea unei „Direcţii”, ci a unei „Secţii de investigare a unor infracţiuni din Justiţie”.

Împotriva înfiinţării acestei Secţii s-au pronunţat în mod vehement reprezentanţii PNL şi USR din Comisie, care au arătat că, astfel, se diminuează competenţele DNA.

Propunerile de amendamente pentru înființarea Secție de investigare a infracțiunilor comise de procurori și de judecători au fost transmise Comisiei de UNJR. De altfel, joi dimineața, președintele UNJR, Dana Gîrbovan, explica public, într-o postare pe contul său de Facebook, care sunt motivele pentru care înființarea unei astfel de structuri este necesară.

Judecătoarea  a demontat, cu argumente, acuzaţiile potrivit cărora, prin înfiinţarea secţiei, Justiţia va fi capturată politic. Dimpotrivă, “această secție este total protejată de orice decizie a vreunui om politic”, arăta președintele UNJR. 

“Contrar tuturor sloganelor pe care le-au vehiculat unii și alții din politică sau presă, că prin această secție justiția va fi capturată de politic, se poate vedea că această secție este total protejată de orice decizie a vreunui om politic”, arăta președintele UNJR. 

Raluca Dan

foto: clujust.ro