30.4 C
București
vineri, 12 august 2022 - 20:57
No menu items!

Cristian Rizea, 4 ani și 8 luni de închisoare

spot_img

Fostul deputat Cristian Rizea a fost condamnat, joi, de magistrații Curții Supreme la 4 ani și opt luni de închisoare, în dosarul în care a fost trimis în judecată, alături de omul de afaceri Lucian Colțea, pentru trafic de influență și spălare de bani.

În plus, magistrații au dispus confiscarea sumei de 300.000 de euro din averea lui Rizea. Lucian Colțea, în schimb, a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare.

Decizia de joi a instanței nu este definitivă și poate fi atacată cu apel. 

Cristian Rizea, fost deputat în Parlamentul României, a fost trimis în judecată în acest dosar, în martie 2016, sub acuzațiile de trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor.

„În perioada septembrie – decembrie 2009, inculpatul Rizea Cristian a pretins în mod direct, pentru sine, de la inculpatul Colţea Lucian, om de afaceri cu cetăţenie americană, suma de 300.000 euro disimulată sub forma a două contracte de împrumut fictive, în schimbul promisiunii, îndeplinite ulterior, că va interveni la nivelul a două autorităţi, Regia Autonomă – Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAPPS) şi primăria comunei Chiajna, astfel încât să fie rezolvate anumite interese personale pe care omul de afaceri le avea la nivelul celor două autorităţi”, precizau la acel moment procurorii DNA, într-un comunicat de presă.

În 2009, Rizea ar fi primit 300.000 de euro pentru a interveni la cele două instituţii „astfel încât o persoană din familia lui Colţea Lucian să beneficieze de urgentarea procedurilor de retrocedare a unui teren situat într-o zonă rezidenţială din municipiul Bucureşti, respectiv ca omul de afaceri să obţină dreptul de proprietate asupra unui alt teren aflat în litigiu cu primăria comunei Chiajna”, spuneau procurorii.

Potrivit anchetatorilor, Cristian Rizea ar fi încheiat patru contracte de împrumut false pentru a disimula provenienţa sumei. Ulterior, „în cursul lunii decembrie 2015, pe fondul desfăşurării prezentei anchete penale, inculpatul Rizea Cristian i-a abordat pe doi dintre martori şi le-a spus să nu relateze adevărul organelor de urmărire penală, promiţându-le celor doi că, în perspectiva că va deveni primar al Sectorului 5, le va oferi gratis un spaţiu comercial în zona Cotroceni, pentru deschiderea unei noi clinici”, mai arătau procurorii.

În ultimii ani, Rizea a fost implicat în mai multe scandaluri cu iz penal, ultimul dintre acestea, în primăvara acestui an, când a fost acuzat de proprietarul unui hotel din Vaslui că, în campania electorală de anul trecut, a mâncat şi a bătut timp de mai bine de o lună la acel hotel, alături de colegul său din PRU, Ciprian Țârdea, după care au plecat, pe ascuns, fără să plătească.

R.D.