12.1 C
București
duminică, 3 martie 2024 - 13:40
No menu items!

Secretul zâmbetelor de pe fețele ostaticilor eliberați de Hamas: tranchilizantele

spot_img

Hamas le-a administrat tranchilizante unora dintre ostaticii israelieni înainte de a-i elibera ”pentru a-i face să pară fericiţi” şi mai relaxaţi, a declarat marţi un oficial al Ministerului Sănătăţii israelian în faţa unei comisii din Knesset.

Hagar Mizrahi, şeful diviziei medicale în Ministerul israelian al Sănătăţii, a declarat în faţa Comisiei de sănătate din parlament că unora dintre ostatici li s-a administrat un tranchilizant, pe care l-a identificat ca fiind Clonazepam, înainte ca aceştia să fie predaţi în custodia Crucii Roşii, care i-a evacuat din Fâşia Gaza.

Acest medicament le-ar fi fost administrat pentru a-i face să pară calmi, fericiţi şi optimişti în timpul eliberării lor după mai mult de o lună şi jumătate de captivitate, potrivit agențiilor de presă internaționale.

Clonazepamul este utilizat în mod obişnuit pentru a trata anumite tipuri de convulsii şi tulburări de panică. Se administrează în mod normal pe cale orală, medicamentul având un efect calmant asupra sistemului nervos. Printre efectele secundare sunt menţionate somnolenţa, ameţeala, tulburări de coordonare şi oboseală. Utilizarea pe termen lung sau abuzivă a acestui medicament poate duce la dependenţă, toleranţă şi simptome de sevraj.

Mizrahi nu a precizat însă dacă utilizarea tranchilizantelor a fost confirmată de analizele de sânge ale ostaticilor sau de mărturiile celor eliberaţi.

Preşedintele comisiei, Yoni Meshariki, a cerut ministerului să trimită un raport oficial cu constatări detaliate şi dovezi altor organizaţii de sănătate din întreaga lume.

În timpul armistițiului de o săptămână între Israel şi Hamas, care a luat sfârșit vineri, au fost eliberaţi 105 ostatici răpiţi de gruparea islamistă palestiniană şi 240 de deţinuţi deţinuţi în închisorile israeliene.

T. S.