12.1 C
București
duminică, 3 martie 2024 - 14:17
No menu items!

Fostul șef al ANAF, Șerban Pop, condamnat la 13 ani de închisoare, scapă de pedeapsă

spot_img

Fostul șef al ANAF Șerban Pop, condamnat în primă instanță la 13 ani de închisoare pentru luare de mită, scapă de pedeapsă deoarece faptele s-au prescris. Magistrații de la Înalta Curte au dispus, marți, încetarea procesului penal.

Șerban Pop a fost acuzat de DNA că în cursul anului 2008, a pretins de la un om de afaceri suma de 5 milioane de euro, din care ar fi primit în patru tranşe, jumătate din această sumă, în conturile unor companii offshore pe care le controla prin interpuşi. În schimb, șeful ANAF i-ar fi promis omului de afaceri aprobarea unei soluţii fiscale individuale anticipate (act administrativ) legată de o tranzacţie încheiată între compania omului de afaceri şi o societate de stat şi a urgentării restituirii, către firma omului de afaceri, a sumei de 228.259.140 lei cu titlu de TVA.

Abia în septembrie 2022, Şerban Pop a fost condamnat de judecătorii Curții de Apel Bucureşti, pe fond, la o pedeapsă de 13 ani pentru luare de mită. La judecarea apelului, la ÎCCJ, s-a constatat acum că faptele s-au prescris, astfel încât condamnarea de la instanţa de fond a fost anulată.

Fostul vicepreşedinte al ANAF se alătură unui şir lung de oameni importanţi care au scăpat de dosarele de corupţie, ca urmare a aplicării unor dispoziţii ale Curţii Constituţionale privind prescrierea faptelor.

M. Nedelcu