17.4 C
București
miercuri, 29 mai 2024 - 21:27
No menu items!

Se schimbă banii, sigiliile și însemnele oficiale

spot_img

Grafica monedelor și bancnotelor emise de Banca Națională se va schimba odată cu modificarea drapelului României.

Drapelul țării va fi modificat în perioada imediată prin încoronarea acvilei, cu argumentul că astfel va fi oprită o situație care ține de vechiul regim comunist, iar România se va alinia alături de alte state care au păstrat sau au repus coroana în componența stemelor lor, precum Polonia, Bulgaria, Cehia, Rusia, Serbia și Georgia.

Proiectul a fost adoptat în Camera Deputaților cu 262 voturi „pentru”. „Scutul mare, pe albastru, are o acvilă de aur cu capul spre dreapta, încoronată, cu ciocul şi ghearele roşii, cu aripile deschide, ţinând în cioc o cruce ortodoxă de aur, în gheara dreaptă o sabie, iar în gheara stângă un buzdugan”, prevede proiectul de lege pentru modificarea Legii 102/1992 privind stema şi sigiliul statului, adoptat de Camera Deputaţilor.

Urmare a acestei modificări, autoritățile statului sunt obligate ca, până la 31 decembrie 2018, să înlocuiască stemele și sigiliile existente în prezent cu noul model. Până atunci, cele două modele de stemă a României și respectiv de sigiliu al statului pot fi folosite în continuare.

În același timp, monedele și bancnotele emise de Banca Națională a României anterior datei de 31 decembrie 2018 vor continua să circule și după această dată, în paralel cu monedele și bancnotele cu stema nouă, scrie descoperă.ro.

Valeriu Motoc