9.1 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024 - 8:02
No menu items!

Se cere reconstrucția și restaurarea Cascadei Bigăr. „Caraș-Severin plânge”

spot_img

Marcel Vela, fostul ministru al Internelor, în prezent senator PNL de Caraş-Severin solicită un plan național de reastaurare si recosntrucție a Cascadei Bigăr care s-a prăbușit, luni, sub propria greutate.

Senatorul solicită într-o postare pe pagina de facebook, intervenţie de urgenţă a Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor după prăbuşirea Cascadei Bigăr și face un apel către toate forurile de găsire a unei soluții pentru salvarea cascadei Bigăr, desemnată în 2013 cea mai frumoasă cascadă din lume.

„Caraş-Severinul plânge…Cascada Bigăr din Munţii Banatului, declarată în anul 2013 de site-ul american The World Geography drept cea mai frumoasă cascadă din lume, a căzut în această seară în râul Miniş.

Stânca de travertin, plină de muşchi şi plante unice, peste care se prelungea plângând cu nestemate de cristal Izbucul Bigăr, s-a prăbuşit astăzi sub povara propriei frumuseţi.

Pentru că natura ne arată zilnic exemplul de a trăi frumos şi ne zâmbeşte mereu prin fiecare floare, fac un apel către toţi factorii responsabili din Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, o chemare către toţi iubitorii de natură, dar şi un apel către toţi compatrioţii: Haideţi să găsim, împreună, o soluţie pentru un proiect naţional de restaurare şi reconstrucţie pentru acest monument natural, un simbol naţional care a făcut o aşa mare cinste României şi care este atât de iubit de turiştii români, dar şi străini”, a scris Marcel Vela pe Facebook.

În luna mai 2018 o companie privată a executat o serie de lucrări de amenjare a zonei Cascadei Bigăr.

Valoarea totală a investiţiilor pentru reabilitarea zonei a fost de aproximativ 140.000 de euro şi a prevăzut amenajarea unui traseu pietonal între parcare şi intrarea în Parcul Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa, de-a lungul DN 57B, amenajarea unui drum de acces de la intrarea în parc şi construcţia unei platforme care facilitează accesul la baza cascadei, amenajarea unor spaţii şi poteci între cascadă şi izvor, cât şi realizarea unei treceri către Grota Bigăr, aflată în apropierea cascadei.