19.9 C
București
sâmbătă, 18 septembrie 2021 - 6:56

Scumpiri în cascadă după creșterile uriașe la tarifele de curent și gaze. Apogeul va fi înainte de Crăciun

spot_img

Produsele alimentare se vor scumpi în cascadă în perioada următoare, iar coșul pentru Sărbătorile de iarnă, când se va înregistra și vârful scumpirilor, va costa mai mult, comparativ cu anii precedenți, susțin specialiștii din industria alimentară.

Pâinea și carnea de porc sunt alimentele al căror preț afișat va fi majorat semnificativ.

„În următoarea lună nu cred că vor mai fi suportate de către procesatori, dar nu vorbim de creşteri de 25% astea sunt imposibile, dar creşteri cu o singură cifră s-ar putea să aibă loc, existând şi o criză de materie primă la unele produse, cum e carnea de porc… Aşa, că e imposibil de spus, stabilitate pe piaţa preţurilor nu mai există de 2-3 săptămâni”, a declarat Sorin Minea, preşedintele Romalimenta, citat de Digi24.

„Costurile cu energia, gazele, intră în toate celelalte produse pe care le consumă românii. Vom vedea scumpiri care vor veni în efect de cascadă. Impactul e mult mai mare la românii cu venituri mici, decât la cei cu venituri mari. Românii care resimt aceste creşteri de preţuri sunt cei care au salariu minim pe economie, dar şi pensionarii care trăiesc de la o luna la asta cu o pensie minimă”, a afirmat la rândul său Dragoş Cabat, analist economic.

Specialiştii se aşteaptă ca preţurile alimentelor să atingă nivelul maxim chiar în perioada sărbătorilor de iarnă.

Cora Dumitrescu