21.4 C
București
vineri, 21 iunie 2024 - 8:18
No menu items!

Salariile și pensiile magistraților CRESC din februarie. Ministrul Cătălin Predoiu a semnat un ordin în acest sens, „ca să evităm procese și cheltuieli”

spot_img

Veniturile magistraților vor crește din nou, din februarie, ca urmare a unui ordin de ministru semnat de Cătălin Predoiu chiar în penultima zi a anului, pe 30 decembrie, prin care Valoarea Sectorială de Referinţă (VSR), în funcție de care se calculează salariul, crește de la 465 de lei la 605 lei. Ministrul se apără susținând că „a fost obligat” să semneze ordinul, deoarece s-ar fi trezit cu zeci de procese și despăgubiri cerute ulterior chiar de către cei care judecă în instanțe.

Creșterile salariilor și pensiilor speciale ale procurorilor, judecătorilor și altor magistrați este semnificativă, după ce VSR a fost majorată de la 465 la 605 lei. Conform hotnews.ro, salariul mediu net actual în sistemul judiciar estede aproximativ 8.765 de lei.

„Emiterea ordinelor ministrului justiției de stabilire a drepturilor salariale individuale conform prevederilor art 1 (privind majorarea valorii sectoriale – n.r) se va realiza până cel târziu la data de 4 februarie 2022, acestea urmând a intra în plată în luna februarie pentru drepturile aferente lunii ianuarie 2022”, conform ordinului citat.

Ministrul Cătălin Predoiu susține că a semnat ordinul deoarece se evită, astfel, cheltuieli de zeci de milioane de lei, pentru procese intentate de magistrați pentru recuperarea unor drepturi salariale. De altfel, reprezentantul Guvernului admite că este „un fenomen incontrolabil al proceselor cîștigate de magistrați, care cer în instanță plata unor sporuri sau diverse drepturi salariale”.

„Am fost obligat să iau o astfel de măsură pentru a respecta decizia CCR. Se elimină astfel inechitățile din sistem”, a susținut Predoiu.

Marilena Nedelcu