11.5 C
București
luni, 20 mai 2024 - 8:51
No menu items!

Românii stau la coadă la vamă câte 5 ore ca să intre în țară. Ce spune Poliția de Frontieră

spot_img

Mii de români care revin în țară ca să-și petreaca sărbătorile de iarnă cu cei dragi își încep vacanșa cu nervi și stat la coadă la vamă ore întregi. La vama Nădlac sunt cozi imense, la care se așteaptă și câte 5 ore. Poliția de Frontieră susține că a mărit numărul personalului alocat și recomandă fluidizarea și prin alte puncte de trecere.

Oamenii sunt nemulțumiți pentru că în fiecare an, povestea se repetă. Ore în șir la coadă, nervi, benzină consumată.

”Venim din străinătate, parcurgem atâţia mii de kilometri şi stăm aici în coada asta! Stăm cu copiii mici în maşină! E corect? Am venit să facem şi noi sărbătorile, să tăiem porcul”, a declarat o femeie venită din Italia pentru reporterii Observator.

”Am cinci ore de când stau! Venim din Elveţia şi am condus toată noaptea să ajungem şi noi de sărbători”, a mai spus un bărbat.

Conform datelor oficiale, doar în ultimele 24 de ore, la vămile Nădlac şi Nădla c2 au fost înregistrați la intrerea în țară peste 6.000 de oameni. Poliţia de Frontieră a suplimentat personalul la controlul documentelor şi a deschis toate arterele de control. Oamenii legii recomandă oamenilor să folosească toate punctele de frontieră deschise în regim internaţional:

„Reamintim ca la graniţa cu Ungaria sunt deschise 12 puncte de trecere in regim internaţional după cum urmează:
o pe raza județului Arad: PTF Nădlac, PTF Nădlac II, PTF Turnu și PTF Vărşand,
o pe raza județului Bihor: PTF Salonta, PTF Borș, PTF Borș II, PTF Valea lui Mihai și PTF Săcuieni,
o pe raza județului Satu Mare: PTF Petea și PTF Urziceni
o pe raza județului Timiș: PTF Cenad”.

De o săptămână, a intrat în vigoare decizia Comitetului Național pentru Situații de Urgență prin care se întocmesc documente de carantinare pentru toate persoanele ce vin din state non-UE, care nu au teste RT-PCR la intrarea în țară, indiferent dacă sunt sau nu vaccinate ori trecute prin boală. Astfel, oamenii care se prezintă la vamă trebuie să prezinte documentele neecsare reprezentanților DSP, separat de actele pentru Poliția de Frontieră. Exceptați de la aceste măsuri sunt șoferii mașinilor mai mari de 2,4 tone care transportă marfă și cei ai microbuzelor de călători care asigură transport de persoane.

De luni, 20 decembrie, Guvernul a decis ca toate persoanele care intră în România să dețină completat un alt formular, cel digital de intrare în România (PLF). Documentul conţine date despre ţara din care se vine şi despre destinaţia din România.

Emanuel Stan