5.6 C
București
miercuri, 21 februarie 2024 - 5:58
No menu items!

Românii, prinși în capcana isteriei care a izolat, fără preaviz, Marea Britanie

spot_img

Câteva sute de români sunt blocați la frontiera dintre Franța și Marea Britanie, după ce Franța a suspendat circulația azi noapte, pentru 48 de ore, din cauza noii tulpini de coronavirus. Ministerul de Externe român a cerut Franței să urgenteze soluționarea situației și a ridicat această problemă și la nivelul Uniunii Europene.

Ministerul Afacerilor Externe a întreprins, cu celeritate, în coordonare cu Ministerul Transporturilor, demersuri de semnalare la nivel european și în plan bilateral, pentru informarea asupra blocajelor create și a efectelor generate în privința transportului de persoane și mărfuri și solicitarea unei soluții urgente”, arată un comunicat al MAE

O mulțime de țări și-au închis granițele cu Marea Britanie luni din cauza temerilor unei noi tulpini de coronavirus extrem de infecțioase, sporind panica globală, provocând haos în călătorii și sporind perspectiva lipsei de alimente din Marea Britanie cu câteva zile înainte de marginea stâncii Brexit.

India, Polonia, Spania, Elveția, Rusia, Iordania și Hong Kong au suspendat călătoria pentru britanici după ce premierul Boris Johnson a avertizat că o variantă mutantă a virusului, cu până la 70% mai transmisibilă, a fost identificată în țară. Arabia Saudită, Kuweit și Oman și-au închis complet granițele.

Alte câteva națiuni au suspendat călătoriile din Marea Britanie, inclusiv Franța, Germania, Italia, Olanda, Austria, Irlanda, Belgia, Israel și Canada – deși oamenii de știință au spus că tulpina ar putea circula deja în țări cu metode de detectare mai puțin avansate decât Regatul Unit.

Descoperirea noii tulpini a venit cu doar câteva luni înainte ca vaccinurile să fie disponibile pe scară largă, generând o nouă panică într-o pandemie care a ucis aproximativ 1,7 milioane de oameni din întreaga lume și peste 67.000 în Marea Britanie.

Guvernatorul New York, Andrew Cuomo, a cerut guvernului SUA să ia măsuri pentru a preveni intrarea în țară a noii tulpini, care a fost cel mai grav afectată de COVID-19, cu aproape 318.000 de decese.

„Este timpul ca guvernul federal să ia măsuri rapide, pentru că astăzi această variantă urcă într-un avion și aterizează în JFK și nu este nevoie decât de o singură persoană”, a spus el.

Brett Giroir, asistentul secretarului pentru sănătate al SUA, a declarat că nu s-a decis încă nimic despre vreo interdicție de călătorie. Pe măsură ce pandemia se accelerează acolo, Congresul era pregătit să voteze un pachet de stimulare COVID-19 de 900 miliarde de dolari, după luni de inacțiune.

Oficialii UE s-au întâlnit prin video pentru a-și coordona răspunsul la noua tulpină a coronavirusului. Blocul este pe cale să înceapă vaccinările COVID-19 în decurs de o săptămână după ce autoritatea de reglementare a medicamentelor a aprobat utilizarea unui vaccin de la Pfizer și BioNTech luni.

Franța și-a închis frontiera la sosirile de oameni și camioane din Marea Britanie, închizând una dintre cele mai importante artere comerciale cu Europa continentală.

În timp ce familiile și șoferii de camioane au încercat să navigheze în interdicțiile de călătorie pentru a se întoarce acasă la timp de Crăciun, lanțul britanic de supermarketuri Sainsbury’s a declarat că lipsa va începe să apară în câteva zile dacă legăturile de transport nu vor fi repuse repede.

„Dacă nu se schimbă nimic, vom începe să vedem lacune în zilele următoare cu privire la salată, unele frunze de salată, conopide, broccoli și citrice – toate acestea fiind importate de pe continent în această perioadă a anului”, a spus Sainsbury’s.

Sursa: Reuters