4.2 C
București
miercuri, 6 decembrie 2023 - 4:20
No menu items!

Ce prevede acordul de guvernare semnat de PNL, USR-PLUS și UDMR

spot_img

Semnarea acordului de guvernare a fost anunțată, luni seară, de președintel PNL, Ludovic Orban. Acesta prevede, printre altele, desemnarea lui Florin Cîțu premier, a lui Ludovic Orban – președinte al Camerei Deputaților și a Ancăi Dragu – președinte al Senatului, dar insistă pe menținerea actualei parități de parlamentari, interzicând traseismul politic.

La ceremonie au luat parte Ludovic Orban, președintele PNL, Florin Cîțu, premierul desemnat, Dan Barna și Dacian Cioloș, liderii Alianței USR-PLUS, precum și Kelemn Hunor, președintele UDMR.

„Ne angajăm să respectăm voința cetățenilor exprimată în 6 decembrie și să nu schimbăm, prin traseism politic, rezultatul votului dat de cetățeni și majoritatea ce decurge din acest pact politic. Nu vom accepta parlamentari din alte partide în formațiunile noastre”, se arată la punctul 6 al acordului.

Partidele promit că vor promova oameni competenți în funcțiile publice.

„Afirmăm dreptul fiecărei formațiuni semnatare de a-și nominaliza reprezentanții pentru funcțiile de demnitate publică convenite. Ne asumăm să propunem oameni profesioniști, cu experiență relevantă pentru domeniul pe care-l vor gestiona și cu o bună reputație. Vom descuraja nepotismul și clientelismul, vom acționa cu imparțialitate și vom respecta principiul competenței pentru ocuparea funcțiilor publice prin concurs”, prevede punctul 7 al acordului.

În contextul validării Parlamentului, Florin Cîțu a cerut votarea noului Guvern până la Craciun, urgența fiind adoptarea unui buget.

Președinții partidelor și formațiunilor politice reprezentate în Parlamentul României au fost convocate, marți, la Cotroceni pentru consultări în vederea desemnării candidatului pentru funcția de Prim-ministru.

Sursa foto: DIGI24