16.7 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024 - 6:09
No menu items!

România va fi pârjolită de un dom de căldură extremă. MAI cere prefecților măsuri urgente pentru combaterea efectelor caniculei

spot_img

Ultimele zile din luna iulie și începutul lunii august vor aduce temperaturi greu de suportat. În România și sud-estul Europei se așteaptă valori care să depășească chiar și 45 de grade Celsius la umbră. Va fi cel mai intens val de căldură din vara lui 2021 de până acum. MAI a cerut joi dimineață tuturor prefecților să se pregătească de caniculă și să ia măsuri în acest sens.

Valul de căldură care lovește sudul și sud-estul Europei va fi extrem și va persista pentru cel puțin o săptămână, în unele zone chiar mai mult. În același timp, un nor masiv de praf saharian urmează să pătrundă în centrul Europei.

Vârful de temperatură este așteptat să depășească 40 de grade Celsisus. În unele zone ale sudului peninsulei balcanice, sudului Italiei și altor părți ale Mediteranei se așteaptă temperaturi chiar de 45 de grade Celsius.

În acest context, riscul de erupere a incendiilor de pădure va crește semnificativ, drepr urmare este interzis aprinderea focului în spațiu deschis.

MAI cere prefecților să pregătească măsuri pentru zielele caniculare

Ministerul Afacerilor Interne a transmis, miercuri, tuturor structurilor teritoriale şi Instituţiilor Prefectului din judeţele pentru care au fost emise atenţionări de cod galben şi cod portocaliu de caniculă să dispună măsuri specifice pentru combaterea efectelor cauzate de creşterile de temperatură, potrivit Agerpres.

Pe parcursul zilelor de joi, vineri şi sâmbătă, în special în judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, în Bucureşti şi în sudul judeţului Caraş-Severin, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar temperaturile maxime se vor situa frecvent între 38 şi 40 de grade Celsius.

Pentru a asigura toate măsurile din competenţă pentru gestionarea posibilelor situaţii de urgenţă ce se pot produce, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a transmis autorităţilor publice locale să identifice riscurile şi să înfiinţeze puncte de prim-ajutor şi de distribuire a apei, în special în zonele circulate intens.

Efectivele MAI vor acorda sprijin autorităţilor publice locale pentru gestionarea situaţiilor de risc pentru populaţie, precizează comunicatul citat.

 

C.D.