16.7 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024 - 18:18
No menu items!

România, înștiințare oficială: Iohannis va candida la șefia NATO

spot_img

România a trimis o notificare formală către Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) cu privire la intenția actualului președinte al României, Klaus Iohannis, de a candida la funcția de secretar-general al organizației. 

Notificarea oficială trimisă de România celorlalte țări membre NATO cu privire la candidatura lui Klaus Iohannis vine în contextul în care mai multe țări, printre care Marea Britanie, SUA și Franța au anunțat deja că îl vor propune și susține pentru această funcție pe premierul Olandei, Mark Rutte. 

Speculațiile cu privire la intenția lui Klaus Iohannis de a candida pentru o funcție la nivel european sau transatlantic circulă de aproape doi ani, având în vedere că la sfârșitul acestui an i se va termina cel de-al doilea mandat la președinția României. Deși zvonurile au fost alimentate constant, intențiile sale nu au fost niciodată confirmate oficial. 

Acum, România a trimis o notificare formală către partenerii din NATO prin care anunță că-l va propune pe Klaus Iohannis pentru funcția de secretar-general al organizației. 

Regulamentul NATO prevede că secretarul-general trebuie să fie ales prin vot, cu unanimitate, de către toate statele membre ale Alianței. Conform statutului organizației, conducătorul trebuie să fie un civil european. 

Deocamdată, Mark Rutte se bucură de cel mai mare bazin de sprijin pentru preluarea funcției, având în spate unii dintre cei mai puternici membri NATO, precum Marea Britanie, Franța și mai ales SUA. De cealaltă parte, membrii est-europeni ai NATO au preocupări de securitate diferite, prin urmare ar putea favoriza mai degrabă un candidat din această regiune. 

Elena Cristea