16.7 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024 - 19:30
No menu items!

Alegerile prezidențiale din SUA: cât de real este scenariul ca Michelle Obama să candideze?

spot_img

Speculațiile ca fosta primă doamnă Michelle Obama să intre în arena politică pentru a-l înlocui pe președintele Joe Biden în calitatea de candidat al Partidului Democrat pentru alegerile prezidențiale din 2024 ocupă tot mai mult spațiu în prime-time-ul american. În timp ce acest scenariu a fost în mare parte respins de experții mainstream, casele de pariuri și anumiți analiști politici sugerează contrariul.

Speculațiile au căpătat amploare în urma comentariilor făcute de republicanul Vivek Ramaswamy, care a sugerat că raportul consilierului special care pune la îndoială capacitățile cognitive ale lui Biden ar putea deschide calea pentru ca democrații să o nominalizeze pe Michelle Obama și nu pe vicepreședintele în funcție, Kamala Harris. Ramaswamy a argumentat că limitările percepute ale lui Harris și angajamentul partidului față de politica identitară ar putea face din Michelle Obama o alternativă atractivă.

Cu toate acestea, în ciuda zvonurilor din jurul acestei posibilități, Michelle Obama a negat în mod repetat orice interes în a candida. Chiar și strategul republican Karl Rove a catalogat ideea drept o „nebunie”, subliniind dezinteresul fostei prime doamne pentru politică și angajamentul ei față de viața actuală.

Fostul consilier al președintelui Barack Obama, David Axelrod, a făcut ecou acestui sentiment, subliniind aversiunea lui Michelle Obama față de politică și concentrarea ei pe cariera juridică, mai degrabă decât pe căutarea unei funcții.

Mai mult, Michelle Obama însăși a abordat speculațiile, declarând fără echivoc într-un interviu din 2013 că nu și-a manifestat niciodată interesul pentru politică și că nu se vede candidând la președinție. Ea a reiterat această poziție într-o recentă apariție la un podcast, exprimându-și îngrijorarea cu privire la viitoarele alegeri, dar reafirmându-și angajamentul de a sluji în afara unei funcții alese.

În ciuda acestor afirmații, casa de pariuri Betfair a cotat-o pe Michelle Obama ca fiind a doua cea mai favorită candidată democrată pentru 2024, fiind urmată doar de însuși președintele Biden. Îngrijorările legate de sănătatea lui Biden și gafele recente i-au determinat pe unii pariori să mizeze pe candidați alternativi, Obama apărând ca o alegere populară printre aceștia.

În timp ce cotele pot sugera o potențială cale de intrare a lui Michelle Obama în arena politică, rămâne clar că ea a respins în mod constant orice idee de a căuta o funcție mai înaltă. În timp ce speculațiile continuă să se învârtă, fosta Primă Doamnă rămâne fermă în angajamentul său de a servi mai degrabă decât de a face politică.

Deocamdată, accentul rămâne pus pe conducerea președintelui Biden, peisajul electoral din 2024 continuând să evolueze pe măsură ce peisajul politic se dezvoltă.

Elena Cristea