16.1 C
București
luni, 27 mai 2024 - 1:28
No menu items!

România, în mijlocul unui scandal european privind pesticidele chinezești

spot_img

Metoda e simplă: cumperi chimicale neautorizate din China cu 14 euro per litru și le vinzi de cinci ori mai scump pe piața neagră UE; profitul net e aproape 70 de euro per litru, conform Europol. Un singur transport de 160 de tone generează un profit de 11,2 milioane euro, neimpozabil și aproape fără nici un risc, dezvăluie EUObserver, citată de Rador și preluată de g4media.ro.

Conform UE, cam 10-15% din terenurile agricole sunt stropite cu pesticide nesupuse vreunei aprobări ori vreunui control. Sunt foarte rare cazurile în care astfel de infracțiuni ajung în instanță, dar și acestea se soldează de cele mai multe ori cu achitări sau cu simple amenzi (uneori mai mici decât cele pentru contravenții rutiere). Conform unei surse bine informate din Ucraina, inițial Polonia era poarta de intrare a pesticidelor ilegale pe piața unică, dar ea a fost substituită gradual de statele baltice, Moldova și România.

Piața europeană a pesticidelor se ridică la 11 miliarde de euro anual, din care piața neagră reprezintă cam 13,8%, conform ultimei estimări OECD. Ceea ce înseamnă că din 350.000 de tone de pesticide împrăștiate anual 48.300 sunt neautorizate, cifră avansată de mai multe instituții UE.