6.1 C
București
luni, 25 octombrie 2021 - 7:41

România expulzează un diplomat rus, din solidaritate cu Marea Britanie. 14 state UE au recurs la același gest

spot_img

România a decis luni să expulzeze un diplomat rus de la București, după ce Consiliul European a fost de acord cu evaluarea Guvernului britanic potrivit căreia Federația Rusă este responsabilă de atacul de la Salisbury cu o armă chimică.

Update 17.37

Potrivit Bloomberg, până în prezent se știe public despre 12 state UE:

  • Germania, Franța, Polonia expulzează câte 4 diplomați;
  • Lituania, Cehia: 3
  • Italia, Olanda, Danemarca: 2
  • Estonia, România, Letonia, Finlanda: 1

De asemenea, SUA a anunțat expulzarea a 60 de diplomați și închiderea consulatului Federației Ruse din Seattle. Ucraina a decis expluzarea a 13 diplomați.

Update 17.28

Donald Tusk a mai afirmat că măsuri suplimentare, inclusiv alte expulzări, sunt posibile în zilele și săptămânile următoare, sub coordonarea UE. Consiliul European a decis deja rechemarea ambasadorului UE la Moscova, pentru consultări.

Săptămâna trecută, Marea Britanie a decis expulzarea a 23 de diplomați ruși de la Londra, iar Moscova a răspuns cu o măsură similară. Este foarte probabil ca aceleași măsuri de retorsiune să se aplice și după deciziile de luni, inclusiv în cazul României.

 

Într-o apariție publică la Varna, în Bulgaria, președintele Consiliului European Donald Tusk a declarat că 14 state europene au decis să expulzeze diplomați ruși.

Anunțul MAE:

  • Urmare a concluziilor Consiliului European din 23-24 martie 2018, MAE consideră că atacul de la Salisbury reprezintă o amenințare  la adresa securității colective și a dreptului internațional. Conform concluziilor, Consiliul European este de acord cu evaluarea Guvernului Regatului Unit potrivit căreia este foarte probabil ca Federația Rusă să fie responsabilă de atac și cu faptul că nu există altă explicație plauzibilă.
  • Precizăm că, în solidaritate cu Regatul Unit al Marii Britanii, conform dispozițiilor Convenției de la Viena cu privire la relațiile diplomatice, MAE a notificat Ambasada Federației Ruse la București că un diplomat din cadrul acesteia va fi declarat persona non-grata și că este obligat să părăsească teritoriul României.