1.9 C
București
duminică, 5 februarie 2023 - 15:51
No menu items!

Curtea Supremă: dosarul familiei Cosma va fi rejudecat

spot_img

Fostul deputat Vlad Cosma și tatăl acestuia, Mircea Cosma, fost președinte al Consiliului Județean Prahova, vor fi rejudecați. Decizia luată luni de un complet de cinci judecători al Curții Supreme este definitivă. 

În primă instanță, Vlad Cosma a fost condamnat, în această cauză, la 5 ani de închisoare, iar Mircea Cosma, la 8 ani închisoare. Hotărârea de luni a fost luată cu majoritate de „voturi” de către magistrații din complet. 

Decizia Curții Supreme

„Admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Natională Anticoruptie si de inculpatii Alixandrescu Daniel Adrian, Alexe Răzvan, Cosma Vlad Alexandru si Cosma Mircea împotriva sentintei penale nr.978 din data de 01 noiembrie 2016 pronunţată de Înalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia penală, în dosarul nr.1547/1/2014. Desfiinţează sentinţa penală apelată şi trimite cauza spre rejudecare la Secţia Penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. În baza art. 275 alin.(3) Cod procedură penală cheltuielile ocazionate de soluţionarea apelurilor Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casatie si Justitie – Direcția Natională Anticoruptie si a inculpaţilor Alixandrescu Daniel Adrian, Alexe Răzvan, Cosma Vlad Alexandru și Cosma Mircea rămân în sarcina statului. În baza art.275 alin. (6) Cod procedură penală onorariile cuvenite apărătorilor desemnați din oficiu până la prezentarea apărătorilor aleși pentru apelanții intimați inculpați, în sumă de câte 90 lei, se suportă din fondurile Ministerului Justiţiei. Definitivă. Pronunţată, în şedinţă publică, astăzi 26 martie 2018. Cu opinia separată, în sensul admiterii apelului inculpatului Cosma Vlad Alexandru numai sub aspectul constatării incidenţei art. 19 din OUG nr. 43/2002 şi a respingerii apelurile Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție și a inculpaţilor Alixandrescu Daniel Adrian, Alexe Răzvan și Cosma Mircea.”

În ultima perioadă, Vlad Cosma a prezentat public o serie de înregistrări prin care demonstrează o serie de abuzuri comise de procurori ai DNA Ploiești (așa-zisa „unitate de elită a DNA”)– cei care au instrumentat și acest dosar în care fostul deputat a fost trimis în judecată alături de tatăl său. Probele au fost prezentate și Completului de cinci judecători ai Înaltei Curți de Casație și Justiție, la ultimul termen al procesului. 

În plus,Vlad Cosma a depus și o plângere pe numele anchetatorilor, cercetați acum de Parchetul General. 

R.D.